Hlavní obsah
Lidé a společnost

Hraběnka Irma Sztáray: Tajně milovala císařovnu Sissi a byla u toho, když ji probodli pilníkem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: A. Petrák sailor / Wikipedia Commons / volné dílo

Irma Sztáray na palubě lodi

Byla to oddaná služebnice své paní, kterou tajně milovala. Trávila s ní poslední roky jejího života, pak všechno zaznamenala. Nikdy se neprovdala a svůj život prožila v samotě. Taková byla hraběnka Irma.

Článek

Irma Sztáray de Sztára et Nagymihály se narodila v roce 1863 na území tehdejšího Uherska. Dnes bychom však obec Sztára na mapě hledali marně. Leží na Slovensku a jmenuje se Staré. Měla šest dalších sourozenců, se kterými trávila své mládí na zámku patřícímu jejich hraběcí rodině.

V roce 1894 se stala doprovodem tehdejší císařovny Alžběty Bavorské, přezdívané Sissi, na jejích cestách. Císařovna v té době zcela rezignovala na své povinnosti u dvora a chtěla žít bez mužů. Důvodem byly zřejmě časté nevěry jejího muže Františka Josefa I. S jednou ze svých milenek dokonce údajně zplodil potomka. Vztah, který František započal s herečkou Kateřinou Schrattovou v roce 1887, byl pro Sissi poslední kapkou.

Císařovna byla také zcela zdrcena ze smrtí svého syna Rudolfa, který se na otcův příkaz oženil s dcerou belgického krále Leopolda. Po několika letech manželství, v roce 1889, Rudolf spáchal sebevraždu. Sissi od té doby často přemýšlela o smrti a nosila pouze černé šaty.

A právě, když trávila nějaký čas sama v Řecku, připojila se k ní hraběnka Irma. Přes počáteční rozpaky si mezi sebou vytvořily velmi blízký vztah. Společně navštívily jak její rodné Uhersko, tak i Itálii, Švýcarsko či Alžírsko. Časem si však František Josef I. vyžadoval přítomnost své císařovny u dvora. Sissi to ale ničilo a hraběnka Irma, která vždy stála při ní, se jí snažila pomoci.

Foto: Austrian National Library / Wikipedia Commons / volné dílo

Císařovna Sissi s Irmou Sztáray

Irma Sztáray byla s císařovnou i v osudný den 10. září 1898. Tehdy se obě dámy procházely po břehu Ženevského jezera, když je nepřipravené zastihl atentátník Luigi Lucheni. V Ženevě byla císařovna sice pod skrytou identitou, ta však v té době již byla prozrazena. Probodl ji pilníkem. Ten jí pronikl do hrudi až do hloubky osmi a půl centimetru. Odneslo to nejen zlomené žebro, proražen byl i okraj plicního laloku. Fatální byl pak zásah levé části srdeční komory.

Že byl zásah pilníkem smrtelný, netušila ani Irma, ani sama císařovna. Z pádu po útoku se zvedla, všem kolemjdoucím poděkovala za starost a spolu s Irmou pokračovala v cestě do přístavu. Stěžovala si na lehkou bolest na prsou, další příznaky se ale dostavily, až když dorazily do přístavu. Nikdo netušil, že císařovna byla atentátníkem vážně zraněna. Loď s ní a hraběnkou Irmou odplula. Když Irma zjistila, že císařovna krvácí, bylo už na záchranu příliš pozdě. Osud Alžběty Bavorské byl zpečetěn.

Irma Sztáray ten den ztratila milovanou osobu, které zasvětila poslední čtyři roky svého života. Už nikdy se nevdala. Po mnoha letech ale sepsala své paměti věnované času, který strávila s císařovnou. Právě díky těmto cenným pamětem víme o posledních letech života císařovny mnoho podrobností. A právě v těchto záznamech se to jen hemží Irminými popisy císařovny. Vždy ji popisovala v těch nejlepších barvách. Dokonce i v momentě, kdy zvedala Sissi ze země po probodnutí pilníkem, o ní hovořila jako o výjimečně krásné a úžasné ženě. Irma Sztáray byla oceněna medailí cti Františka Josefa I.

Zemřela sama ve věku 77 let v obci Sobrance v Košickém kraji v době, kdy ve světě zuřila druhá světová válka.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz