Hlavní obsah
Umění a zábava

Jak to skutečně bylo s Nečasem a Nagyovou? Seriál se od skutečného příběhu značně odchyluje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Valsts kanceleja/ State Chancellery / Wikipedia Commons / CC BY-SA 2.0

Petr Nečas krátce před vypuknutím kauzy

Seriál Sedm schodů k moci byl inspirován politickou kauzou, která se odehrála v Česku v roce 2013. Skutečně to ale bylo trochu jinak. Tohle je skutečný příběh Petra Nečase a Jany Nagyové.

Článek

Kauza se dostala na veřejnost v červnu 2013, kdy Ústav pro odhalování organizovaného zločinu provedl několik zásahů proti tehdejším politikům a úředníkům. Důvodem bylo podezření z korupce a zneužití pravomoci úřední osoby. Jednou ze zatčených byla i Jana Nagyová, která byla v té době vrchní ředitelkou kabinetu premiéra Nečase. Po aféře se na podzim téhož roku Nagyová za Nečase provdala a začala používat příjmení Nečasová.

Provinění Nagyové mělo spočívat v tom, že úplatou za luxusní dary umožnila některým lidem přístup k premiérovi. Jenže na to nebyl nakonec dostatek důkazů, a tak bylo její obvinění zmírněno pouze na krácení daní. Nagyová ale byla obviněna i z toho, že nechala nepravomocně sledovat manželku premiéra Nečase, aby získala důkazy o jejích záletech. K tomu využila útvar Vojenského zpravodajství. Za tento čin byla podmínečně odsouzena a dostala zákaz činnosti.

Právě ve věci zneužití Vojenského zpravodajství svědčil ve prospěch Nagyové v roce 2020 i bývalý premiér Petr Nečas. Jenže následně byl uznán vinným z křivé výpovědi. I přes odvolání byl rozsudek potvrzen a Nečas odsouzen k roční podmíněnému trestu. Navíc mu byla vyměřena pokuta ve výši 100 tisíc korun.

Když k razii v roce 2013 došlo, bylo kromě Nagyové zadrženo dalších 8 osob. Kromě ní měl spojitost s premiérem republiky i Lubomír Poul, který byl vedoucím úřadu vlády. Právě z těchto zjevných důvodů byl premiér Nečas vyzván opozicí k rezignaci. Ten to ale rázně odmítl s odůvodněním, že důvěra v Janu Nagyovou stále přetrvává. Podezření neunikl ale ani sám Nečas, přestože to posléze on sám popřel a popřela to i sama Nagyová.

Seriál Sedm schodů k moci byl tak skutečnou kauzou pouze inspirován a vzal si z ní právě korupční chování hlavní představitelky a její zneužití Vojenského zpravodajství. Její cesta na vrchol se ale případu Nagyová vůbec netýkala a byla tak z tohoto pohledu zcela fiktivní. Jak ale přiznal sám autor knižní předlohy Josef Klíma, příběh nebyl inspirován pouze příběhem Jany Nagyové Nečasové, ale například i příběhem manželky premiéra Grosse Šárky.

Šárka Grossová začínala totiž v poslanecké kantýně, kam se krátce po začátku seriálu dostává i seriálová Anna Malá. Ta se během dalších epizod ale dostává stále více na výsluní a získaná moc jí zatemňuje úsudek. V kabinetu ministra, který se posléze stává premiérem, už začíná její intrikaření a snaha dostat se v politice co nejvýše.

Jana Nagyová byla za zneužití pravomocí veřejné osoby sice odsouzena, ale v roce 2023 dostala milost od prezidenta republiky Miloše Zemana a zbývající čas z její tříleté podmínky jí tak byl odpuštěn. Odsouzení Petra Nečase za křivou výpověď bylo znovu potvrzeno a Nečas se tak stal prvním pravomocně odsouzeným premiérem v historii našeho státu.

Zpracováno na základě:

a na základě sledování seriálu Schody k moci (2023)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz