Hlavní obsah
Lidé a společnost

Jana Kratochvílová: Žena s nezaměnitelným hlasem, která už léta skrývá svou tvář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jakub Friedl / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Jana Kratochvílová v roce 2014

Jana Kratochvílová patřila k úspěšným zpěvačkám Československa v 70. a na počátku 80. let. Pak ale emigrovala. Když se vrátila do Česka, přestala ukazovat svou tvář.

Článek

Jana Kratochvílová, dnes s přídomkem Uriel, se narodila v lednu 1953 v tehdejším Gottwaldově, dnešním Zlíně. Hudba byla její láskou už od malička. Na televizních obrazovkách se poprvé objevila v roce 1973. Prošla několika pražskými divadly, hrála a zpívala v několika skupinách. V letech 1976 až 1978 byla dokonce členkou Kroků Františka Janečka. Byla autentická a jedinečná svým hlasovým projevem.

Jenže byla trnem v oku komunistům, kteří nedokázali akceptovat její výstřednost. Brzy ji tak začali omezovat, později přicházeli i zákazy. Rozhodla se tedy, že pro ni už v Československu není místo. Když dostala v roce 1983 možnost účastnit se hudebního festivalu v Irsku, byla to pro ni šance jak emigrovat. A té také využila. Na tomto festivalu získala několik cen, ale ve své vlasti brzy přestala existovat. Komunisté vydali zákaz prodeje jejich alb i poslech jejich písní. Domů už se vrátit nemohla. Stala se tedy britskou imigrantkou.

Přestože byla ve Velké Británii zcela neznámá, rozhodla se, že se dál bude věnovat své pěvecké kariéře. Zvolila si pseudonym Jana Pope. Její obliba rychle rostla, první deska jí vyšla v deseti evropských zemích, a dokonce i v Japonsku. Uskutečnila i několik vystoupení v západní Evropě.

Ač se dále věnovala hudbě a zkoušela i drsnější hudební styly jako například anarchistický hardcore, učarovala jí filozofie a spolu s ní i možnosti alternativní medicíny. Těmto věcem se věnuje dodnes. Velmi zvláštní je, že i přesto, že její vlastní hudba byla velmi drsná, ona sama anonymně vystupovala ve velkých kostelních sborech.

V 90. letech vystupovala po Evropě, zejména ve Velké Británii, pod celou řadou různých pseudonymů. Do Čech se začala vracet až po roce 2000. Její styl oblékání i líčení doplněný často klobouky se závojem z ní učinil jednu z nejbizarnějších postav českého showbyznysu. Na druhou stranu nikdo jiný u nás nemá tak osobitý styl jako Jana Kratochvílová.

Největším hitem její kariéry se u nás stala píseň V stínu kapradiny, která se v českých rádiích hraje dodnes. V 90. letech ji přezpívala Ilona Csáková. Přestože je Janě Kratochvílové již přes 70 let, ve svých extravagantních kostýmech vystupuje dodnes. A o tom, jak vlastně vypadá, můžeme vést jenom polemiky. Součástí její image se staly masky či závoje, které jí z velké části halí obličej. Většinou jí tak vidíme pouze oči.

Jana Kratochvílová má nezaměnitelný hlas, který je pro českou hudbu naprosto atypický, a možná právě proto dostávají její písně zcela jiné rozměry, než na které jsme u nás zvyklí. Na druhou stranu je logické, že pro mnohé konzervativce může její vzezření připomínat bytost z jiné planety. To byl ale ostatně vždy její záměr.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz