Hlavní obsah
Názory a úvahy

Jaroslav Dušek byl v rozhovoru zneužit. A veřejná omluva se stále nekoná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ben Skála / Wikipedia Commons / CC BY-SA 2.5

Je tomu několik týdnů, co byl český herec Jaroslav Dušek zneužit v rozhovoru Čestmíra Strakatého. Média toho byla plná. Přesto se zatím žádná veřejná omluva nekonala. Dočkáme se jí, nebo je Čestmír Strakatý opravdu člověk bez skrupulí?

Článek

O rozhovoru Čestmíra Strakatého s hercem Jaroslavem Duškem jistě většina z vás slyšela. Psalo se o tom v médiích doslova nepřetržitě. Články o jeho slovech a kritice vycházela ještě několik dnů po zveřejnění rozhovoru. Známému českému herci byla vyčítána jeho slova. Ta měla směřovat k těm, kteří onemocněli rakovinou. Za smrt si dle vyznění rozhovoru mohou tito lidé sami, protože se prostě rozhodnou, že dál žít nechtějí. Podle Jaroslava Duška je to jejich volba.

Kdo ale viděl celý rozhovor ví, že to bylo vyřčeno ve zcela jiném kontextu. V minutové upoutávce Čestmíra Strakatého to však vyznělo tak šokujícím způsobem, že se na hlavu herce snesla velká vlna kritiky.

Na Seznam Medium se rozhovoru věnoval článek autora Naturally s názvem Jak to bylo s rozhovorem Jaroslava Duška? Jen mediální trik, jak získat sledovanost a vydělat. Ten komplexně a velmi správně vysvětlil, proč došlo v upoutávce na rozhovor k takovému zjednodušení. Autor vidí za vším jen peníze a snahu Čestmíra Strakatého získat více platících diváků na svoji platformu, což se mu samozřejmě podařilo.

Napadání herce Jaroslava Duška tak přešlo v kritiku toho, kdo rozhovor vedl a využil ve svůj prospěch. Ti, kteří četli některý z článků o skutečném významu hercových slov, jistě čekali, že se moderátor rozhovoru alespoň trochu zastydí a veřejně se herci za záměrnou manipulaci významu vyřčených slov omluví, nebo se k celé věci alespoň vyjádří a vysvětlí, že to v tom nebyl zlý úmysl.

Bohužel se nic takového ale nestalo. Čestmír Strakatý sice o rozhovoru s Jaroslavem Duškem poskytl komentář webu idnes.cz, ale v žádném případě nebyla z jeho úst slyšet slova jakékoli omluvy. Naopak si ještě přisadil a obvinil Jaroslava Duška z neoprávněnosti jeho stížností na manipulaci rozhovoru.

Celý článek má tak vyznění, že se Jaroslav Dušek snažil extrémním výpadům ze strany veřejnosti a médií bránit právě tvrzením o zmanipulovanosti rozhovoru. Kdo si ale pustí upravený úryvek z rozhovoru a pak celý rozhovor, bude mu hned vše jasné.

Omluva veřejná či alespoň soukromá se tedy nekoná, ani konat nebude. Čestmír Strakatý se rozhodl zarytě tvrdit, že z jeho strany je vše v pořádku, že v rozhovoru postupoval profesionálně. Z nasbíraného materiálu je pak jeho právem sestříhat jakoukoli upoutávku. Ano, to je jistě pravda. Ale z etického hlediska by ani v upoutávkách neměla být manipulována pravda, ani význam vyřčených slov.

Jaroslav Dušek se zřejmě opravdu dlouho v žádném rozhovoru neobjeví. Myslím, že z toho zážitku je ponaučený a bude se nějakou chvíli držet stranou. K dalším případným rozhovorům pak bude přistupovat s největší opatrností.

Ať už to bylo jakkoli, je opravdu škoda, že lidé jsou pro větší sledovat a peníze schopni udělat prakticky cokoli. A ani si následně nepřiznají byť jen zrnko vlastní odpovědnosti, vlastního selhání. Snad ale stále ještě existují féroví novináři.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz