Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Jednotné přijímací zkoušky na střední školy od CERMATU: Zlo, které je nutné absolvovat. Víme jak!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Max Fischer / pexels.com

Jednotné přijímací zkoušky stresují nejen děti, ale i jejich rodiče.

Nikdo je nechce, nikomu nevyhovují - ani žákům, ani školám, přesto je musí žáci absolvovat. Jak je to s přijímacími zkouškami na rok 2023 a jak je zvládnout, vám poradíme v tomto článku.

Článek

Na všechny středoškolské obory, které jsou zakončeny maturitní zkoušku, je od roku 2017 třeba skládat jednotné přijímací zkoušky od společnosti CERMAT, a to ze dvou předmětů. Z českého jazyka a z matematiky. Obzvláště matematika je pro dnešní žáky ukončující devátý ročník základní školy velmi náročná, ale jak na to vaše děti připravit?

Máte pocit, že vaše dítě nemůže přijímací zkoušky zvládnout? Jak se jim vyhnout?

Vyhnout se těmto přijímacím zkouškám může nadaný žák, který se přihlásí na školu, kde jsou přijímací zkoušky nahrazeny talentovými. U těch méně nadaných je zase možné je přihlásit na školy, kde berou všechny žáky a přijímací řízení se nekoná.

Bude muset vaše dítě přijímačky absolvovat? Poradíme vám jak!

Připravit se na CERMAT testy není zase tak těžké, jak to může vypadat. Stačí si zkusit několik vzorových testů a pak postupovat na základě jejich výsledků. To povětšinou probíhá již během školního roku ve třídách škol a má to celou řadu pozitivních dopadů na dítě.

V první řadě si žáci představí, jak test vypadá. A to je podstatné. Naučí se číst řádně zadání, zorganizují si čas, zejména si vyzkouší vyplňování odpovědního archu a zjistí, jak probíhá následné bodování. Mohou se tedy pak soustředit na to, co jim může v co nejkratším čase přinést co nejvíce bodů. U těch, kteří si před přijímačkami žádný takový test nezkusí, bývá tato nezkušenost největším kamenem úrazu.

No a když takových testů žák vyzkouší více, zjistí, že typové úlohy se v nich opakují. Ví tak, na které okruhy vědomostí se v daných předmětech zaměřit. Může tak ušetřit čas a procvičovat pouze typy úloh, které mu dělají problém. Zpravidla platí, že čím více cvičných testů žák absolvujte, tím úspěšnější bude u přijímaček.

Že nevíte, jak svému dítěti s takovou přípravou pomoci? Nemáte na to čas, nebo si s danými úlohami nevíte rady?

Nevadí. Některým dětem stačí příprava během vyučovacích hodin. Pokud si ale stále nejsou svou připraveností jistí a chybí jim sebedůvěra, je potřeba hledat pomoc profesionálů. K tomuto účelu existuje mnoho doučovacích portálů a společností, které se přímo zabývají rozborem typových testových úloh a simulací cvičných testů v reálném prostředí. Taková příprava však může být do velkým zásahem do rodinného rozpočtu, tak na to buďte připraveni.

Velmi kvalitní a cenově dostupnou přípravu jsme v posledních letech zaznamenali u skupiny, která si říká Testy na pohodu. Jedná se o skupinu absolventů a studentů vysokých škol. Za nás je to rozhodně ta nejlepší varianta, která bude přijatelné i pro vaše děti.

Na závěr nezbývá nic jiného, než popřát vám i vašim dětem pevné nervy, ať zkoušky dopadnou nejlépe, jak mohou, a ať se vaše dítě dostane na svoji vysněnou školu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz