Hlavní obsah
Lidé a společnost

Jedovaté žáby od Billa Gatese: Jak moc jsou lidé ovlivnitelní?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay / Creative Commons / pexels.com

Lidé si v dnešní době nechají namluvit snad cokoli a mnohdy tomu i uvěří, ač se prezentované informace nezakládají na reálných faktech. A tyto informace vědomě šíří dál. Stávají se z nich takzvaní konspirátoři.

Článek

Konspirační teorie se dá nejjednodušeji charakterizovat jako vysvětlení situace či události s odvoláváním na spiknutí mocenských skupin, přestože takové vysvětlení je značně nepravděpodobné a existují daleko racionálnější vysvětlení a důvody. Často bývá taková konspirační teorie podporována argumenty souvisejícími s politickou motivací. Důkazy, které jsou v případě konspirační teorie předkládány, nejsou dostatečné, často se zakládají na falzifikaci či výmyslech.

Přesto je pro některé jedince tak snadné konspiračním teoriím uvěřit. Většinou je to způsobeno právě množstvím propracovaným argumentů, které se sice nezakládají na pravdě, ale ten, kdo se jimi nechá ovlivnit, jejich pravdivost nezkoumá a pouze toto sdělení přijímá. Takový člověk se pak sám stává konspirátorem či konspiračním teoretikem, aniž by o tom vlastně věděl. V dnešním světě moderních technologií není žádný problém takovou konspirační teorií ovlivnit masy, které dané věci začnou skutečně věřit. Přesvědčit je o opaku se pak zdá být zhola nemožné.

Cílem jedné takové konspirační teorie se stala i Rainforest Alliance, což je mezinárodní nevládní organizace fungující již od roku 1987. Tato organizace měla vždy za cíl harmonizovat zájmy společnosti, výrobců, obchodníků i spotřebitelů s ohledem na udržitelnost při výrobě potravin a jiných produktů. Svého času tak loga Rainforest Alliance o udržitelnosti výrobků uváděl ve svém akčním letáku i jeden z maloobchodních řetězců působících v Česku. A konspirační teorie byla na světě.

Konspirace se šířila především prostřednictvím sociálních sítí, zejména pak na TikToku, kde se objevilo množství přesvědčivých argumentů, že se jedná o organizaci Billa Gatese, který do potravin, které jsou označeny právě touto značkou, přidává nejjedovatější žáby z deštných pralesů v ředěném stavu s cílem snížení populace na planetě Zemi. Tyto výrobky měly podle této teorie způsobovat u lidí vážná onemocnění s následkem smrti.

Přestože se celá konspirace zdá jako řádně přitažená za vlasy, pro některé lidi nebyl problém jí uvěřit. A to pouze na základě videí právě z TikToku. Takovou konspirační teorii pak pro takové lidi nebyl problém šířit dál. Jedno z videí dodnes koluje internetem a je na něm jasně patrné, jak mohou být někteří lidé snadno zmanipulovatelní. Svým jednáním pak můžou v určitých situacích způsobit i davovou hysterii, což se naštěstí v tomto velmi nepřesvědčivém případě nestalo.

I tak je konspirační teorie velmi silnou zbraní v rukách těch, kteří chtějí vyvolat chaos. Záleží jen na tom, jakým způsobem takovou teorii lidem podsunou a jak moc práce si dají s vytvořením věrohodných argumentů. Stačí pak jen vytvořit vhodné pozadí a začít šířit. Dokud takovým věcem budeme ochotni uvěřit, tak budou konspirační teorie existovat dál. Konspirační teorie má tím větší sílu, čím větší je nespokojenost lidu s určitých odvětvím ekonomiky či jiného oboru. Dávejme si proto na tyto nesmyslné teorie pozor.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz