Hlavní obsah
Hobby a volný čas

Tři otázky, které určí, jak jste na tom s inteligencí. Třetina lidí nezodpoví ani jednu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: David Cassolato / Creative Commons / pexels.com

Před lety koloval internetem nejkratší IQ test. Toto označení sice není úplně nejvhodnější, ale i přesto tento test o třech otázkách dokáže určit, zda jste nadprůměrně inteligentní.

Článek

Těžko uvěřit, že test, který se skládá pouze ze tří otázek, dokáže určit, zda jsme inteligentní. A přesto existuje. Zkoumá totiž naši bystrost, představivost, pohotovost, myšlení, zkrátka přirozenou inteligenci. Podle průzkumu zodpoví na všechny otázky správně pouze 17 % všech testovaných. A 33 % odpoví na všechny otázky špatně. My vám dnes vysvětlíme i jeho řešení a důvody, proč na něj mnoho lidí odpovídá špatně.

Pokud si jej s námi chcete zkusit a zaznamenat svůj výsledek, dejte si na každou otázku maximálně 30 sekund.

Otázka první

Baseballová pálka a míček stojí dohromady 1,10 dolarů. Pálka stojí o dolar víc než míček. Kolik centů stojí míček?

Na základě zadání se často chybuje ve výpočtu ceny míčku. V rychlosti mnoho testovaných odpoví, že logicky rozdělím 1,10 dolaru na 1 dolar za pálku a 10 centů za míček. Když se ale na zadání zaměřím znovu, vidím, že jsem udělal chybu. Pálka stojí přeci o dolar více a to v mém výsledku není zohledněno.

Míček tedy musí být levnější. Logicky to bude 5 centů za míček a jeden dolar a pět centů za pálku. To už mému zadání vyhovuje. Existuje tak pouze jedna správná odpověď.

Otázka druhá

Jestli 5 strojům trvá 5 minut vyrobit 5 výrobků, jak dlouho potrvá 100 strojům vyrobit 100 výrobku?

Tahle otázka je položena tak, aby nás zmátla. Opět pod tíhou stresu z testování a zbrklosti bude často naší odpovědí číslovka 100. Vždyť přece 5 strojům trvá 5 minut vyrobit 5 výrobků, tak 100 strojům vyrobit 100 výrobků musí trvat 100 minut.

Výrobků vyrábíme sice mnohem více, ale také máme více strojů. V první i druhé části otázky máme stejný počet výrobků jako strojů. Je tedy jasné, že každý stroj vyrobí jeden výrobek za zadaný časový úsek, tedy za 5 minut. 100 strojů tedy 100 výrobků vyrobí také za 5 minut.

Otázka třetí

V jezeru rostou lekníny. Každý den se rozrostou jednou tolik. Jestli zabere 48 dní, než kompletně pokryjí celý rybník, jak dlouho jim zabere, než pokryjí polovinu?

Zde je tradičně chybnou odpovědí 24. Člověk k příkladu přistupuje s prostou logikou. Když za 48 dní pokryjí lekníny celý rybník, pak polovinu přeci pokryjí za polovinu doby, tedy za 24 dní. Ale to je chyba.

Každý den se totiž lekníny rozrostou jednou tolik. Pokud tedy 48. den pokryjí celou hladinu, logicky to znamená, že od 47. dne se také musely rozrůst jednou tolik. A když se rozrostly jednou tolik, pak 47. den pokrývají pouze jeho polovinu. Správně je tedy odpověď 47.

Tak na kolik otázek správně jste odpověděli vy? Patříte mezi tu třetinu všech, kteří neodpověděli ani na jednu otázku, nebo naopak mezi horních 17 %, kteří odpověděli na všechno? Nebo se snad nacházíte někde mezi nimi?

Anketa

Na kolik otázek jste odpověděli správně?
Na žádnou.
9,9 %
Pouze na jednu.
23,4 %
Na dvě.
30 %
Na všechny tři.
36,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7645 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz