Hlavní obsah
Lidé a společnost

Jeskyně Davelis byla tak plná podivných jevů, že ji vláda nechala uzavřít a její chodby zazdít

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: George Halliwell / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Jeskyně v nás vždy probouzí zvláštní tísnivý a tajemný pocit. Některé ale na návštěvníky působí doslova strašidelně. To platí i pro řeckou jeskyni Davelis, která ma na kontě řadu nevysvětlitelných jevů, které nenechaly v klidu ani řeckou vládu.

Článek

Nádhernou jeskyni Davelis najdete na úpatí hory Penteli jen asi 40 km od hlavního řecké města Athén. Objevena byla zhruba před 2500 lety a to zcela náhodně. Těžil se tam totiž mramor, ze kterého se stavěly chrámy na athénském pahorku Akropolis. Zdejší mramor byl jedinečný a měl zlatavou barvu. Pro chrám takového významu jako měl být Parthenon byl tím správným stavebním materiálem.

Jeskyně je široká 45 metrů a vysoká 62 metrů. Děsivá je už sama o sobě, žádné nevysvětlitelné jevy k tomu nepotřebuje. A přestože se jedná o takové místo, byl od zde od jejího objevení celkem neobvyklý ruch. Již ve starověku se zde pořádaly orgie, ve středověku zde bydleli poustevníci. Ukrývali se zde i mniši, kteří byli tehdejším systémem pronásledováni. U vchodu do jeskyně najdeme zbytky malého kostela, kteří zde právě oni mniši postavili. Před lety bylo v útrobách jeskyně objeveno i mumifikované ženské tělo.

Foto: Violeta Meleti / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Útroby jeskyně Davelis

Řecká vláda se v 80. letech rozhodla pro uzavření jeskyně. Faktickými důvody, které ji vedly k těmto krokům, byly záhadné jevy vyskytující se v jeskyni a zmizení několika badatelů, kteří se tajemství jeskyně snažili odhalit. Jeskyni vláda uzavřela opravdu důkladně. Přestože bylo uzavření jeskyně provázeno přísným stupněm utajení, z jeskyně se během jejího uzavírání ozývaly zvuky detonace.

Uzavírka jeskyně probíhala až do 90. let, kdyby byly tyto práce zastaveny. Dnes je možné nahlédnout do několika nových slepých tunelů, které zde byly právě v rámci utajeného uzavírání jeskyně vyhloubeny. Původní tunely byly zazděny, takže se jimi dnes již do nitra jeskyně nedá dostat. Co se dělo uvnitř jeskyně v tomto období zůstává záhadou, avšak práce probíhaly několik let.

Utajení těchto prací samozřejmě vede k mnoha domněnkám, žádná z nich dodnes nebyla potvrzena. Přestože je dnes jeskyně uzavřena, sjíždí se k ní každoročně tisíce turistů, kteří jen obdivují vstup do jeskyně se zbytky kostela, ti odvážnější si troufnou i nakouknout do slepých a zazděných tunelů.

Foto: Antonis Giakoumakis / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Zbytky kostela postaveného mnichy u vchodu do jeskyně

A co za nevysvětlitelné jevy se zde dělo, že vláda přistoupila k takovým opatřením? Jedná se pouze o tvrzení jednotlivců a údajných svědků těchto jevů, ale pokud je na nich alespoň zrnko pravdy, jde o jednu z nejděsivějších jeskyň na světě.

Podle nich tu selhávala technika, což se dá vědecky vysvětlit, zároveň to v jeskyni není nic neobvyklého. Co ale nikdo nedokázal vysvětlit, bylo to, jak se zde chovala voda. V určitých místech tekla proti přírodním zákonům nahoru. Kapky zde měly kapat od zdola nahoru. Tyto jevy zde údajně zažilo mnoho návštěvníků.

Nejděsivější výpovědi nepodpořené důkazy pak tvrdí, že zde lidé trpí závratěmi, vidí podivné bytosti, slyší strašidelné zvuky a hlasy, zjevují se jim zvláštní výjevy satanistických obřadů a mnoho dalších podivuhodných věcí. To se samozřejmě zdá více než za vlasy přitažené, ale pokud to není pravda, co tedy vedlo vládu k tomu, že tuto jeskyni takovým násilným způsobem zapečetila. Strach z přítomného? Nebo snad strach z toho, co by ještě mohlo být objeveno?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz