Hlavní obsah
Cestování

Jeskyně přirovnávaná k Mordoru z Pána prstenů je evropským unikátem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Yeung Ming / Wikipedia Commons / CC BY 2.0

Jeskyně jsou úžasné komplexy prostor a chodeb, které se často nacházejí na povrchu i v podzemí. V České republice jich máme hned několik. Dnes vám ale představíme světový unikát, který můžeme navštívit hned za humny v krásném Slovinsku.

Článek

Na jihozápadě Slovinska se nacházejí Skočjanské jeskyně. Unikátní podzemních prostor s délkou chodeb přes 5 km. Některé prostory jsou hluboké až 200 metrů, podzemní řeky zde vytvářejí nádherný systém vodopádů. Vzhledem ke své netknutosti patří na seznam světového dědictví UNESCO. I právě proto, že zde můžeme najít nejhlubší kaňon v celé Evropě.

Jeskyně je navíc přístupná. Prohlídkové trasy tu mají celkem tři. Vydat se můžete velkým kaňonem, nebo můžete sledovat podzemní řeku, případně se můžete vydat naučnou stezkou, na které se dozvíte mnoho zajímavých informací o krasových jevech. Celkem zde můžete strávit na těchto prohlídkových okruzích až 90 minut čistého času. A všechny trasy stojí opravdu za to.

Foto: Ptakopysk / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Část trasy ve Skočjanských jeskyních, která vede venkem

A co tak úžasného zde můžeme spatřit? Zdejší komplex vznikl především zásluhou řeky zvané Reka. V jejím okolí můžeme pociťovat opravdu nízké teploty, které se někdy pohybují jen lehce nad nulou, v ostatních jeskyních prostorech je teplota přibližně kolem 12 stupňů Celsia.

Foto: Paul Asman and Jill Lenoble / Wikipedia Commons / CC BY 2.0

Místo ve Skočjanských jeskyních nedaleko vstupu

Ke vstupu do jeskyně je třeba využít 500 metrů dlouhý umělý tunel, který byl vybudován pro usnadnění přístupu návštěvníků. Vše ostatní je zde naprosto přírodní a vytvořené v průběhu dlouhých let.

Mezi nejpozoruhodnější místa jeskyně patří bez pochyby Velký sál, který vás ohromí nejen svou délkou 130 metrů, ale především výškou 30 metrů. V sále pak můžete objevit jeden z nejstarších a největších přístupných stalagnitů, jehož stáří se odhaduje na 250 tisíc let.

Foto: Lander / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Jedna z nejkrásnějších a nejcennějších částí jeskyně

Nejobdivovanějším prostorem celého komplexu je však Šumící jeskyně. Velmi chladný prostor, kterým protéká Reka je naprosto jedinečným jeskynním prostorem v celé Evropě. Jedná se o sál, který je 300 metrů dlouhý, 60 metrů široký a ve své části vysoký až 100 metrů.

Nebudete se zde ale pohybovat na jeho dně, tam totiž teče právě ona řeka Reka, ale v prostoru jsou vybudovány lávky, které jsou umístěny zhruba v poloviční výšce jeskyně. Jsou připevněné ke skále a vedou po jejím obvodu. Pohybovat se tedy budete po nich. Pohled na ohromný prostor z takové výšky, pod vámi šumící řeka, takový pocit je opravdu nezapomenutelný. Právě tato část jeskyně byla příčinou přezdívky, kterou Skočjanské jeskyně dostaly. Přezdívá se jim Mordor podle názvu jednoho z temných krajů příběhu J.R.R. Tolkiena o Pánu prstenů.

Foto: Jabbi / Wikipedia Commons / volné dílo

Část jeskyně, která zavdala příčinu vzniku přezdívky Mordor.

V jeskyni se projdete i po mostě, který překlenuje celou propast, jež se nachází pod vámi s tekoucí řekou. Výhled i pocit, který na tomto mostě můžete zažít, je zcela jedinečný. Reka zde vytváří na 26 vodopádů a ty můžete během své trasy spatřit a vychutnat si jejich krásu.

Foto: Travelling Otter / Wikipedia Commons / CC BY 2.0

Jeden z několika mostů na trase jeskyněmi

Pokud přemýšlíte o výletu do Slovinska, Skočjanské jeskyně určitě nevynechejte. Výlet můžete spojit například s návštěvou historického městečka Koper v italském stylu a jeho krásných pláži, nebo se můžete projet loďkou po impozantním jezeře Bled. Tak či tak si z tohoto výletu odnesete nezapomenutelné zážitky.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz