Hlavní obsah
Lidé a společnost

Josef Laufer: Narodil se ve Francii židovskému otci a španělské matce, v StB měl krycí jméno Vostrý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: David Sedlecký / Creative Commons / CC BY-SA 4.0

Josef Laufer v roce 2019

Josefa Laufera si mladé generace asi nejvíce pamatují jako pana Kohna z Troškovy trilogie Kameňák. Na jeho smíšený původ už si dnes vzpomene jen málokdo a prakticky nikdo neřekne z paměti jeho skutečné jméno.

Článek

Rodiče Josefa Laufera se seznámili ve Španělsku, kde jeho otec Maxmilián Laufer, Žid českého původu, působil v době občanské války mezi roky 1936 a 1939 jako intebrigadista, přestože byl ve skutečnosti lékařem. Když byli ve Španělsku poraženi republikáni, odešli Lauferovi rodiče do Francie. Usídlili se tehdy těsně za španělskými hranicemi v Argelès-sur-mer, kde se malý Josef narodil. Jeho rodné jméno však bylo dost odlišné od toho, pod kterým jsme ho poznali jako herce a zpěváka.

11. srpna 1939 se totiž narodil Don José Francisco Pérez Rodriguez de Montagnes de Laufer. Ve Francii však mnoho času nestrávil. Už když Francii obsadil Hitler, se jeho rodiče znovu stěhovali, tentokráte do Velké Británie. Do Československa se dostali až po válce těsně před komunistickým převratem v roce 1947. Mladý Josef se vyučil a pracoval ve výzkumném ústavu, ale už během vojny ho to táhlo k divadlu. Hrál nejprve jako ochotník a po vojně se stal pravidelným hostem divadla ABC. Přivydělával si i jako tlumočník díky své skvělé znalosti španělštiny.

Jeho další kroky směřovaly na DAMU. Stal se z něj herec i muzikálový zpěvák a založil si vlastní hudební skupinu Golem. Jenže pak přišly první kontroverze. V roce 1976 nazpíval píseň s názvem Dopis Svobodné Evropě, která byla oslavou komunistického režimu a vzkazem podporovatelům rádia Svobodná Evropa. Dokonce byl spoluautorem textu.

Ve spisech StB je Laufer evidován jako její spolupracovník. Měl tam působit pod krycím jménem Vostrý. Píseň, kterou Laufer nazpíval, ho ale měla dostat do duševní krize, neboť následně dostával mnoho výhružných dopisů, většinou anonymních, několikrát mu byl poškozen automobil, vracely se vstupenky na jeho představení. Kritizován byl i mnohými kolegy z branže, nejvíce asi kolegou zpěvákem Pavlem Bobkem.

Po revoluci se věnoval spíše herectví. Známá je jeho role Leo Kohna z Troškových Kameňáků. Jedna z jeho posledních rolí na divadelních prknech byla role šaška v muzikálu Michala Davida Muž se železnou maskou. Roku 2020 podstoupil v pražském Motole operaci srdeční chlopně. I přes Lauferovu dobrou fyzickou kondici došlo k zástavě srdce a zpěvák byl následně uveden do umělého spánku, ve kterém se nachází dodnes.

Stavu, ve kterém se už skoro čtyři roky nachází, se říká vegetativní. Přestože je v umělém spánku, má otevřené oči a částečně je dokonce při vědomí. Jeho manželka Irena Greifová zemřela před Vánoci v roce 2022. Navštěvuje jej ale dcera Ester.

Přestože v jeho životě existují jisté kontroverze, hudební a herecký talent Josefu Lauferovi nikdo upřít nemůže. Ztvárnil nezapomenutelné role, ke kterým se budeme ještě dlouho s láskou vracet.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz