Hlavní obsah
Lidé a společnost

Kam se poděl první ředitel televize Nova Vladimír Železný? Na chvíli nahradil i Jaromíra Soukupa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: ŠJů / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Filmové ateliéry Barrandov, sídlo televize Nova

Když v roce 1994 spustila vysílání komerční televize Nova, byla to pro Česko velká událost. Jejím prvním ředitelem byl Vladimír Železný, který se v jejím čele držel zuby nehty. Kam ale zmizel a jaký je jeho osud?

Článek

Vladimír Železný je nám, co jsme žili v devadesátých letech, asi důvěrně znám. Co ale možná nevíte, je to, že se narodil v ruském Kujbyševu a jeho otcem byl Todres Eisenkraft. Později si otec Vladimíra Železného změnil jméno na Teodora Železného. Nebyl však ruského původu. Byl příslušníkem československých jednotek, které v oněch místech bojovali proti tehdejšímu nacistickému Německu.

Vladimír Železný, narozený v roce 1945, byl velmi aktivním odpůrcem komunistického režimu. V roce 1968 se dokonce účastnil nelegálního vysílání televize odsuzujícího okupaci Československa. Krátce na to odjel do Spojeného království, záhy se však vrátil zpět do Čech, kde dostudoval na Univerzitě Karlově a získal titul PhDr.

Působil i nadále v Československé televizi jako redaktor a komentátor a pod pseudonymem psal i scénáře k televizním inscenacím. Po revoluci v roce 1990 byl krátce mluvčím Občanského fóra, dále mluvčím Občanského hnutí, mluvčím vlády České republiky a poradcem premiéra Petra Pitharta.

V roce 1994 začala vysílat televize Nova, která byla Železného projekt. Spuštění vysílání však provázely značné kontroverze. Společnosti CET 21 byla licence na vysílání udělena na základě Železného projektu, který hlásal, že se bude jednat o stanici s ryze kulturním programem, podobně jako je tomu u ČT2, což se samozřejmě nestalo. Přesto se nikdo nepostavil Železnému na odpor. Ten tak mohl ve vysílání pokračovat.

Železný se ve svém pořadu Volejte řediteli vyjadřoval i k politickým událostem a často dával najevo i nesouhlas s rozhodnutím rady pro rozhlasové a televizní vysílání. V roce 1998 mu tak hrozilo odebrání licence, které bylo ale později pozastaveno. Železný byl z pozice generálního ředitele odvolán v roce 2003.

Ještě v době, kdy byl Železný generálním ředitelem televize Nova, se stal senátorem, kterým zůstal až do roku 2004. Jeho politická kariéra však zdaleka neskončila. Ve stejném roce byl zvolen europoslancem a na tomto postu setrval až do roku 2009. Založil i vlastní politickou stranu Nezávislí demokraté.

V životě Železného ale nebyly jen úspěchy. V roce 2007 byl podmínečně odsouzen za daňové úniky a byla mu uložena pětimilionová pokuta. V dalších obviněních souvisejících s daňovými úniky byl však zproštěn obžaloby.

Možná jste zaznamenali, že v roce 2013 se na krátký čas stal náhradou Jaromíra Soukupa v pozici generálního ředitele televize Barrandov. Okamžitě zřídil podobný pořad tomu, který měl na Nově. Zde se jmenoval Volejte Železnému. Ve funkci však vydržel jen zhruba půl roku.

V současné době je mu 78 let a není veřejně aktivní. I tak ale patří k nejvýraznějším osobnostem podnikatelské sféry 90. let 20. století a počátku 21. století.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz