Hlavní obsah
Lidé a společnost

Kanálka: Park na místě Národního muzea i Jiřího z Poděbrad navržený velmistrem zednářů Canalem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ștefan Jurcă / Wikipedia Commons / CC BY 2.0

Část bývalé zahrady Kanálka, dnes Riegrovy sady

Před mnoha lety vypadala Praha úplně jinak. A nemusíme se vracet ani tak daleko. Ještě ke konci 19. století, zhruba před 135 lety bychom Národní muzeum i náměstí Jiřího z Poděbrad hledali marně. Byla tam totiž jedna velká zahrada.

Článek

Za panovníka Karla IV. vzniklo na území dnešních Vinohrad a také části Žižkova i Nového Města několik vinic, které zde přetrvaly až do 18. století, přestože byly z části poškozeny válkami, které tu proběhly. Vlastníci vinic se často měnili a teprve v roce 1787 koupil jednu z vinic od hraběte Kinského velmistr svobodných zednářů Josef Emanuel hrabě Canal z Malabaily. K tomu přikoupil ještě pár okolních pozemků a začal s budováním zahrady. Ta se nacházela v místech dnešního Národního muzea a táhla se až k náměstí Jiřího z Poděbrad.

A bylo to na tehdejší dobu vskutku něco jedinečného. Kromě botanické zahrady tu byla zbudována i zahrada ovocná a zelinářská. V části, která byla navržená podle anglického modelu, bylo kromě cizokrajných strojů i jezírko a voliéry pro exotické ptáky. Už v roce 1800 hrabě Canal svou zahradu zpřístupnil zdarma veřejnosti. Svého činu ale nakonec litoval, protože neukáznění návštěvníci ji často ničili, a tak následně zavedl pro vstup do zahrady speciální vstupenky.

Zahrada, které se podle jejího vlastníka začalo říkat Kanálka, ale měla multifunkční využití. Pořádaly se tam přednášky i výstavy. Kromě českého básníka Karla Hynka Máchy toto místo navštívil i císař František Josef I. či ještě za dob její přípravy Wolfgang Amadeus Mozart.

Vše se změnilo, když hrabě Canal v roce 1826 zemřel. Jeho dcera pozemky prodala a místo začalo pustnout. Město se rychle měnilo a byl potřeba prostor k nové zástavbě. A právě toto místo bylo ideální. Zahrada byla rozparcelována a postupně se začalo se stavbou ulic a budov.

Na místě dnešní zahrady se v roce 1891 začalo se stavbou Národního muzea a v roce 1896 s náměstím Jiřího z Poděbrad. Část zahrady se však podařilo zachránit. Odkoupila ji v té době ještě samostatná vinohradská obec na začátku 20. století. Dnes už v ní žádné voliéry, ani ovocné sady sice nenajdeme, přesto je to místo, kam chodí lidé rádi relaxovat a odkud se nám naskýtá nádherný výhled na panorama Prahy včetně Hradčan a Pražského hradu. Řeč je o Riegrových sadech. Právě tuto část vykoupily Vinohrady, než stihla být zastavěna.

Mezi spletí nových ulic, které vznikly mezi Národním muzeem a náměstím Jiřího z Poděbrad, kde bývala Kanálka, existuje stále ještě ulice, která nám její existenci připomíná. Mezi Riegrovými sady, náměstím Jiřího z Poděbrad a sady Svatopluka Čecha se jedna z ulic do dnešních dnů jmenuje U Kanálky a je tichou připomínkou toho, jak moc se Praha za posledních 135 let změnila.

V Riegrových sadech najdeme také pískovcový obelisk s ptačím reliéfem, který tu stával již za dob Kanálky. Umístěn je u Vozové ulice v dolní části sadů.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz