Hlavní obsah
Lidé a společnost

Karel Gott namlouvá svou knihu a Jolanda zpívá českou hymnu. To všechno již dokáže AI

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: David Sedlecký / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

K nedožitým 84. narozeninám Karla Gotta vychází audiokniha, která je namluvena zpěvákovým hlasem. Ten ji ale před svou smrtí namluvit nestihl, přesto se v nahrávce objevuje. Za všechno může umělá inteligence. Z dokonalosti jeho hlasu až mrazí.

Článek

Umělá inteligence je pojem, který se v poslední době skloňuje v médiích snad v každém pádě. Není den, kdy by na vás nevyskočil článek o tom, jak úžasné věci již dokáže. Zároveň se ale objevuje čím dál více článků o tom, jak její dokonalost předčila očekávání jejich tvůrců a jak se z ní pomalu stává nebezpečná zbraň a hrozba pro lidstvo. Jak to skutečně bude se zřejmě brzy dozvíme, podle některých článků už umělou inteligenci nejde zastavit.

V tomto článku ale nechceme rozebírat pozitiva a negativa umělé inteligence, ale upozornit vás na dvě novinky, které v posledních dnech AI přinesla. Umělá inteligence už dnes zcela běžně zvládá napodobení hlasu kohokoliv na světě. Stačí dodat potřebný podkladový materiál se záznamem hlasu dané osoby a AI vám stejným hlasem namluví prakticky cokoli si budete přát. Tak vznikla i audiokniha ke knize Karla Gotta, ve které k nám prostřednictvím umělé inteligence promlouvá sám mistr. Ukázku z audioknihy si můžete pustit na YouTube.

Poznali byste rozdíl mezi hlasem Karla Gotta a tímto úryvkem, který namluvila umělá inteligence? Z dokonalosti hlasu až mrazí. Umělá inteligence věrohodně zachytila i intonaci a styl mluvy našeho nejlepšího zpěváka. Pro jeho fanoušky je to krásný dárek, zároveň však něco, co odmítají akceptovat. Není divu. I přes dokonalost jeho hlasu tuhle knihu prostě mistr nenamluvil.

Samozřejmě to vede i k otázce zneužitelnosti AI. Brzy se můžeme dočkat toho, že žádné zvukové záznamy už nikdy nebudou moci být důkazem ničeho, neboť bude strašně jednoduché dokonale zfalšovat jakýkoli hlas.

Umělá inteligence ale dokáže i pobavit. Znáte Jolandu, dnes již zesnulou věštkyni? Ta se na sociálních sítích proslavila zejména díky své televizní věštecké relaci, kde komolila jedno slovo za druhým. Některé její hlášky doslova zlidověli a lidé se nad jejími videi smějí dodnes. A teď se Jolanda díky umělé inteligenci vrací.

V novém videu, které bylo před pár dny zveřejněno na YouTube, zpívá tato svérázná věštkyně českou státní hymnu. Přestože hlas perfektně kopíruje melodii písně, a dokonce to působí tak, že Jolanda i dobře zpívá, její hlas neztratil nic z kouzla, které měl, když jím vykládala telefonickým zájemcům jejich osudy.

Umělá inteligence je skvělým pomocníkem, ale může o ní platit to, co se říká o živlech jako je oheň a voda? Že bude dobrým sluhou, ale zlým pánem? Jedna věc je jasná. Lidé budou muset být opatrnější v tom, co o sobě budou sdílet na sociálních sítích a na internetu obecně. Každý obrázek, každá fotka, každý zvuk může být jednou potenciálně zneužit k jakýmkoliv účelům. Jsme na to skutečně připraveni?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz