Hlavní obsah
Cestování

Když plzeň přišla do Prahy a dobyla ji

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Titl / Wikipedia Commons / volné dílo

Češi milují pivo. O tom svědčí i jeho konzumace, která je u nás na osobu jedna z nejvyšších na světě. A milují česká piva víc než jakákoli jiná. Kupodivu se ale to nejoblíbenější pivo nevaří v hlavním městě, jak by bylo nasnadě.

Článek

V Praze je dnes kolem 50 aktivních pivovarů. Vyrábí se zde piva rozšířená nejen v Čechách, ale i po celém světě. Na Smíchově můžete objevit například pivovar světoznámé značky Staropramen. Velmi známé jsou také lokální pivovary se svými jedinečnými pivy. Kdo by v Praze neznal například Vinohradský pivovar. Existuje zde i řada minipivovarů a pivo se v Praze vyrábí například i v Břevnovském klášteře.

To nejoblíbenější pivo všech našinců se ale kupodivu nevyrábí v Praze, ale asi 100 kilometrů západně od Prahy ve čtvrtém největším českém městě, v Plzni. Lidově se mu říká plzeň, ale jeho oficiální název je Pilsner Urquell.

Tento mok se zdejším sládkům povedlo uvařit již v roce 1842. Svůj věhlas si plzeň mezi Čechy získala velice rychle. V Praze se jí dostalo uznání již o rok později. První hospoda, ve které se v Praze začalo pivo Pilsner Urquell čepovat, se jmenovala U Pinkasů. Od té doby se tam pivo točí prakticky nepřetržitě až do současnosti. Tedy již 180 let.

Foto: Libor Sváček / Wikipedia Commons / volné dílo

Zahrádka restaurace U Pinkasů

Hospodu najdete jen kousek od Václavského náměstí směrem k Národní třídě a pokud byste se snad na místo, kde se v Praze načepovala úplně první plzeň, chtěli vydat, nebudete litovat. Nejedná se o levnou restauraci, co se týče jídla, a připlatíte si i za pivo, ale prostory jsou to opravdu nádherné. Nejvíce vás určitě okouzlí zahrádka. Jedna ze zdí zahrádky je totiž tvořena kostelem Panny Marie Sněžné a tak zde v klidu na pivu posedíte ve stínu jednoho z nejvyšších pražských kostelů.

Tento západočeský ležák si získal takovou oblibu, že není nadsázkou říci, že právě plzeň dobyla Prahu. Dnes můžete čepovanou plzeň ochutnat na desítkách, možná stovkách míst v Praze. Její cena už není tak nízká, jak si možná mnozí z nás pamatují, ale svou chuť si stále zachovává.

Foto: Steven Walling / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Pilsner Urquell se v Praze točí i v hospodě U Glaubiců, která se nachází u Malostranského náměstí na Malé Straně v těsné blízkosti kostela sv. Mikuláše. Sice se zde netočí od počátku své existence, ale dům, ve kterém si ji dnes můžete dát, byl pivovarem a pivnicí již v roce 1520. Napít se tak můžete v exkluzivních prostorách, kde se pivo pilo již před více jak půl tisíciletím.

Hospoda U Glaubiců byla vyhlášeným místem po celou dobu své existence. Scházela se zde šlechta, politici i běžní lidé z okolí. Do dnešní doby si pivnice zachovala svůj historický vzhled a před lety byla otevřena i další podzemní patra, která jsou umístěna v původních gotických sklepech.

I toto místo stojí určitě za návštěvu. Často zde ale bývá přeplněno. Zkusit to můžete samozřejmě jen tak, když půjdete kolem, ale určitě se vám vyplatí mít předem rezervovaná místa. Jinak si zde možná ani nesednete. Někdy zde na uvolnění místa lidé i čekají. Když se vám to ale povede a vy se posadíte, odměnou vám bude plzeň vynikající kvality.

Tak kam vyrazíte?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz