Hlavní obsah
Jídlo a pití

Lanýž: Netradiční chuť v české kuchyni, která má však tradici několika tisíců let. Ochutnali jste?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Mortazavifar / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Lanýž se již po tisíce roků používá v nejrůznějších světových kuchyních. U nás je to vcelku netradiční surovina, kterou jen málo z nás ochutnalo. Jeho cena roste do statisíců za kilogram. I v minimálním množství dá vašim pokrmům další rozměr.

Článek

Co to vlastně lanýž je? Lanýž je houba, kterou můžeme najít hlavně v listnatých, zejména dubových lesích. Roste zejména ve Středomoří, ale objevit jej můžeme i v České republice. U nás je však sbírání lanýžů přísně zakázáno. Za jejich sběr vám hrozí i pokuta.

Najít je však není vůbec jednoduché, neboť se nacházejí v zemi, a to někdy až 20 cm pod povrchem. Dnes se k jejich hledání používají speciálně vycvičení psi. Dříve se ale k jejich sběru používalo i jiné hospodářské zvíře, konkrétně prase. U prasat ale bylo velké nebezpečí, že takto nalezený a drahocenný lanýž zkonzumují, a proto se od tohoto způsobu ustoupilo.

Dnes se můžeme standardně setkat se dvěma druhy těchto lanýžů. Lanýž černý neboli letní, který je méně aromatický a zároveň levnější, v běžné kuchyni se tak používá častěji. Poměrně vzácnější, aromatičtější a výrazně dražší je pak lanýž bílý.

Foto: Glearybarsim / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Salsa z italských lanýžů na pultech obchodu

Zejména ve Francii a v Itálii můžeme objevit tzv. lanýžárny. Jsou to místa, kde se lanýž pěstuje uměle. Pěstování je velmi drahé, neboť musí dojít k přesnému napodobení jeho přirozeného prostředí. Více se takto pěstuje bílý lanýž, protože cena černého lanýže je nižší a je méně žádaný. Náklady na jeho pěstování by tak v poměru k jeho ceně byly výrazně vyšší než u bílého lanýže.

A jak dlouhou má lanýž v gastronomii tradici? Několik tisíc let. Ve starém Římě v době antiky jsme jej mohli dostat v tehdejší paštice nebo jako koření do polévky. Nejčastěji se ale konzumoval vařený v červeném víně doprovázený olivovým olejem.

Dnes se přidává do stovek produktů a vaří se na tisíc způsobů. Koupit si tak můžeme skoro každý italský sýr s variantou, která bude obsahovat lanýž. Přidává se jak do tvrdých italských sýrů typu asiago, tak ho můžeme najít například v mozzarelle nebo v burratě.

Foto: Rippitippi / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Černý letní lanýž

Velmi oblíbené jsou také salámy obsahující lanýž. Obvykle jej Italové přidávají do salámů typu Milanského salámu, Finocchiony nebo Mortadelly. Není ani výjimkou, že se vyrábějí olivové oleje s lanýžem.

I velmi malé množství lanýže totiž dokáže ochutit velké množství pokrmu. U nás se dají nejčastěji vidět lanýžové pasty, kde se vyskytuje různé množství lanýže, nejčastěji od 0,5 do 5 %, který je smíchán s pastou z dalších hub, nejčastěji ze žampionů. Dále se vyrábí sýrové pasty z různých druhů sýrů s přídavkem lanýže nebo lanýžové majonézy. Takových výrobků najdete na e-shopech specializujících se na prodej lanýžových produktů velké množství.

Někomu může lanýž chutnat, někomu jinému může přijít nechutný. Je to stejné jako například s olivami. Kdo ale lanýž neochutnal, ošizuje se o další rozměr chuti, který tato jedinečná houba nabízí.

Anketa

Ochutnali jste někdy lanýž a chutnal vám?
Ano, lanýž jsem ochutnal/a a chutnal mi.
44,9 %
Ano, lanýž jsem ochutnal/a a nechutná mi.
2,6 %
Ne, lanýž jsem nikdy neochutnal/a.
52,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 78 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Lanýže

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz