Hlavní obsah
Cestování

Ledovcový expres ve Švýcarsku přejede téměř 300 mostů a nabízí cestujícím úchvatné výhledy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Champer / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Glacier Express se dá z francouzštiny přeložit jako ledovcový expres. A tento vlak ledovcovým expresem skutečně je. Není to jen o přesunu z jednoho místa na druhé, jízda tímto vlakem je jedinečným zážitkem, který ve vás už navždy zůstane.

Článek

Glacier Express jezdí po území Švýcarska již od roku 1930 a spojuje Svatý Mořic s Zermattem, při cestě zdolává hned několik údolí. Přestože označením expres vyvolává dojem, že se jedná o rychlý vlak, opak je pravdou. Glacier Express brázdí švýcarské železnice průměrnou rychlostí kolem 36 kilometrů za hodinu. Zčásti je to kvůli terénu, kterým projíždí, jedná se totiž o vysokopoložené železnice v horách, na okrajích útesů a v blízkosti švýcarských ledovců. Zčásti pak kvůli tomu, aby si turisté mohli nerušeně a neuspěchaně prohlédnout nádhernou krajinu z oken tohoto vlaku. Výhledy jsou to naprosto úchvatné.

Foto: Kabelleger - David Gubler / Wikipedia Commons / volné dílo

Glacier Express v údolí řeky Rýn

Pokud byste se chtěli projet po celé trase Glacier Expressu, pak vám cesta zabere kolem 8 hodin a najedete celkem 291 kilometrů. Na této cestě zdolá vlak neuvěřitelných 291 mostů, 91 tunelů a jeden horský průsmyk.

Pokud se vydáme tímto vlakem z Zermattu, započneme naši jízdu v 1600 metrech nad mořem, tedy zhruba v nadmořské výšce jako je naše nejvyšší hora Sněžka. Část trasy projíždí vlak údolím řeky Rhôny a střídavě klesá a stoupá. U Oberalpassu jsou koleje, po kterých Glacier Express projíždí, položeny v nadmořské výšce 2033 metrů nad mořem a činí tak z této části projížďky nejvýše položený úsek.

Foto: Champer / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Glacier Express při své cestě zdolává mnoho mostů a tunelů, avšak výhledy stojí za to

Dále pak vlak klesá a projíždí několika městy a vesničkami, aby se dostal do Rýnské soutěsky. Řeku Rhônu tak vystřídal další evropský veletok, Rýn. Vlak postupně klesá až do nadmořské výšky 584 metrů nad mořem, kde se na své trati nachází úplně nejníže. Později se pak konečně dostává na proslulou Albulskou dráhu, která je často označována jako nejkrásnější úsek trati. Vlak zde projíždí po velkém množství viaduktů a z okolní krajiny jsou na něj nádherné výhledy.

Glacier Express je vlakem Švýcarů, kteří jsou na něj právem hrdí. Spojuje německy a francouzsky mluvící oblasti a v údolí Rýna projíždí i krajem, kde se na jediném místě na světě zachoval místní dialekt, který je i jedním z oficiálních jazyků státu. Nazývá se rétorománština. Odhaduje se, že je rodným jazykem zhruba čtyřiceti tisíc Švýcarů, ale mluví jím i další obyvatelé tohoto multilingvního národa. Podle statistik se může jednat i o více než 0,5 % všech obyvatel státu.

Foto: Daniel Schwen / Wikipedia Commons / CC BY-SA 2.5

Jeden z nejkrásnějších mostů (viaduktů) na trase Glacier Expressu

Pokud se někdy do Švýcarska vydáte a náhodou vás napadne, že si zkusíte cestu Glacier Expressem, počítejte s tím, že budete muset sáhnout hluboko do kapsy. Ve Švýcarsku jsou obecně ceny po přepočtu na českou korunu znatelně vyšší, někdy i několikanásobně, u této horské atrakce to však platí obzvláště. Celý úsek trati vás totiž vyjde na 152 švýcarských franků. Při aktuálním kurzu ČNB se tak jedná o necelých 3 600 Kč. Na palubě expresu si však můžete i pochutnat na až čtyřchodovém menu prvotřídní kvality.

Cesta Glacier Expressem je nezapomenutelným zážitkem, který jen tak z hlavy nedostanete. Byl by hřích navštívit Švýcarsko a neprojet se po této železnici.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz