Hlavní obsah
Lidé a společnost

Maunsellovi obři: Kus historie skrývající se v kovových pevnostech u britských břehů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Russss / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Většina z nás si britské pobřeží představí jako monumentální útesy vysoké desítky metrů, k jejichž okraji se jen málokdo z nás přiblíží. Jenže nedaleko Londýna se nachází něco zcela jiného. Kovoví obři, dávní svědci pohnuté historie těchto míst.

Článek

Nad vlnami Severního moře, kde neustále burácí vítr a vlny se lámou o odolné skalní břehy, vystupují z tmy jako strážci minulosti. Říká se jim kovoví obři, ale jejich oficiální název je Maunsellovy pevnosti. Jedná se o fascinující stavby, které svým zvláštním způsobem zdobí horizont britského pobřeží.

Maunsellovy pevnosti jsou betonové obranné věže postavené během druhé světové války, aby chránily Spojené království před německými nálety a invazí. Tyto unikátní stavby dostaly své jméno po jejich architektovi Guyi Maunsellovi, který ve své době předčil veškerá očekávání a vytvořil něco funkčního, co dodnes jezdí obdivovat tisíce turistů. Obranné věže nejsou rozhodně krásnou a estetickou záležitostí. Dnes jsou chátrající připomínkou druhé světové války, kusem šrotu v britských vodách. I tak se ale jedná o architektonicky a vojensky významné památky.

Jejich výstavba se uskutečnila ve válečném roce 1942 poblíž ústí dvou britských řek, Temže a Mersey, do moře. Celkem bylo vybudováno sedm takových staveb. Tři z nich se považují za armádní pevnosti a nacházejí se v těsné blízkosti pobřeží. Zbylé čtyři jsou námořními pevnostmi a najdeme je dále v moři. Rozdíl mezi jejich funkcí je jednoznačný. Hlavní úlohou armádních pevností byla obrana před leteckými útoky, kdežto námořní pevnosti sloužily k tomu, aby zabránily Němcům v kladení min a aby dokázaly odrazit případný německý nálet. Za celou dobu svého provozu bylo z pevností zničeno celkem dvacet německých letounů, které ohrožovaly bezpečnost Velké Británie.

Foto: Jazzman / Wikipedia Commons / volné dílo

Mapka rozmístění Maunsellových pevností v Severním moři poblíž Londýna. Zeleně jsou označené armádní pevnosti a modře námořní pevnosti.

Přestože válka skončila už v roce 1945, fungovaly pevnosti až do konce 50. let, kdy se staly opuštěnými strážci této části pobřeží. V následujících letech posloužily tyto věže například k pirátskému radiovému vysílání. Dnes už je jejich stav tak tristní, že je vstup na ně zakázán, protože hrozí, že se zřítí do moře.

Přestože na fotografii mohou působit jako nepříliš velké pozorovatelny, opak je pravdou. Jejich rozměry jsou dechberoucí. Základny staveb měly rozměr 51 a 27 metrů, z nichž vystupovaly dvě nosné věže s výškou 18 metrů s průměrem 7,3 metru. V každé z těchto věží bylo hned sedm pater. Byly zde generátory, prostory pro posádku i sklad munice. Každá stavba měla svůj vlastní radar. Na věži se nacházela palebná plošina.

Pro ty, kteří mají zájem a odvahu, existuje možnost podívat se na Maunsellovy pevnosti z větší blízkosti. Existují organizované výlety a dobrodružné expedice, které vás zavezou až k nim. Kvůli nebezpečí se však doporučuje je sledovat pouze z bezpečí paluby.

Dokud budou Maunsellovi obři existovat, budou připomínkou druhé světové války a hrozby, které Velká Británie čelila. Zároveň budou znázorňovat odvahu a odhodlání Britů svou zemi ochránit.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz