Hlavní obsah
Umění a zábava

Mikýřova hysteorie českých dějin: Jen sled trapných scének završený Eliškou a Damiánem

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Show Jana Krause / Wikipedia Commons / CC BY 3.0

Martin Mikyska

Nový pořad české influencera a youtubera začala v květnu letošního roku vysílat televize Prima. Pořad měl humornou formou popisovat důležité historické události českých zemích. Jenže je to jen sled trapností, na které se nedá koukat.

Článek

Martina Mikysku ještě donedávna znali zejména ti, kteří sledovali jeho youtubový profil. Jedná se totiž o jednoho z našich nejznámějších youtuberů, který si říká Mikýř. Před pár měsíci ho ale mohli začít vídat i diváci u televizních obrazovek. Stal se totiž tváří další řady reality show o přežití Survivor, kterou v červnu letošního roku vyhrál. Už od května ale začala televizní stanice Prima Cool vysílat Mikýřův autorský pořad s názvem Mikýřova hysteorie českých dějin.

Pořad měl být do jisté míry poučný a humornou formou seznámit diváky s důležitými dějinnými událostmi našich zemí. Jenže už začátek první epizody vám napoví, že to bude úplně jinak. Celá osmidílná série je totiž rámcově ohraničena příběhem důchodkyně Libušky Ajmové, která před čtyřmi lety spadla z kola a zranila se. Moderátor pořadu se pak snaží zjistit, zda nějaká dějinná událost měla za následek její pád, či zda šlo jejímu pádu nějak zabránit.

Už tohle říká, že nejenže nepůjde o seriózní výklad dějin, zároveň je jasné, že trapnost bude dominovat nad humorem. A hned další minuty ukazují, že je tomu skutečně tak. Mikýř začíná výpravu do minulosti hledáním praotce Čecha, u kterého se snaží vyzdvihnout to, že nebýt jeho, nebyl by tu nikdo z nás. Pak se snaží vyjmenovávat některé naše historické osobnosti, kterých se toto tvrzení týká, jenže hned za sebe postaví jména jako Karel IV. a Karlos Vémola.

Do imaginárního studia, které má připomínat Kaplického nikdy nepostavenou budovu Národní knihovny na Letné ve tvaru chobotnice, si zve historiky a další odborníky vzaté na slovo, aby jim kladl tak nesmyslné otázky, že by se na ně nezeptalo snad ani dítě v první třídě základní školy. Tím tyto odborníky dostává do rozpaků takovým způsobem, že pak prakticky nejsou schopni na takovou zdánlivě primitivní otázku odpovědět. Na některých z nich je i vidět, že jim styl rozhovoru, jak ho Martin Mikyska vede, není vůbec příjemný.

Historického ducha pak totálně zazdí jedna ze závěrečných scén prvního dílu, kdy si Mikýř přivádí na pomoc Emmu Smetana a Roberta Urbana v dobových kostýmech, ve kterých si zahráli i v loňském televizním propadáku Eliška a Damián. Připomínka tohoto seriálu je vrcholem celé epizody.

Ti, kteří nebyli schopni dokoukat ani první díl, nebo první díl dokoukali a řekli si, že tohle už nikdy, o nic nepřijdou. Z historie se toho v pořadu totiž moc nedozvědí. První díl přinesl pouze tvrzení, že praotec Čech byl vrah a kriminálník. Jediné, co je může mrzet, je fakt, že se nedozvědí, zda se pádu důchodkyně Libušky Ajmové skutečně dalo předejít. Protože to je vyvrcholením celé Mikýřovy hysteorie.

Zpracováno na základě:

a na základě sledování prvního dílu Mikýřovy hysteorie českých dějin

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz