Hlavní obsah
Finance

Na příspěvek na bydlení dosáhne mnoho rodin. Stačí si zkusit spočítat, zda na něj máte nárok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Příspěvek na bydlení je jednou ze sociálních dávek, která se poskytuje těm, jejichž náklady na bydlení jsou v poměru k rodinnému příjmu příliš vysoké. Nárok na něj má spousta rodin v Česku a ani o tom neví.

Článek

Příspěvek na bydlení má pomoci lidem s nízkými příjmy. Pomůže jim alespoň trochu kompenzovat neúměrně vysoké náklady na bydlení ku jejich příjmům. Možná na něj máte nárok i vy. My vám dnes ukážeme, jak si můžete orientačně spočítat, zda byste na příspěvek na bydlení měli nárok.

Náš výpočet se bude vztahovat k rodině, kde jsou všichni zaměstnanci a mají tak příjem plynoucí ze zaměstnání. Abyste vůbec mohli pomýšlet na to, že budete mít na tento příspěvek nárok, je třeba, aby vaše náklady na bydlení přesahovaly 30 procent vašeho čistého příjmu.

To ovšem snadno vyřešíme jednoduchým výpočtem, ze kterého vám vyjde i výše daného příspěvku. Ukážeme si to na příkladu. Vezměme si manžele, kteří mají celkový čistý příjem 45 tisíc korun. Náklady na bydlení v nájmu mají ale 18 tisíc korun. Je zde splněna podmínka 30 procent, ale o tom se vzápětí i přesvědčíme oním výpočtem.

Jak takový čistý příjem rodiny a náklady na bydlení zjistit? Stačí si vzít k ruce výplatnici a najít si položku čistá mzda. Tu sečteme za každou osobu v domácnosti za každý jednotlivý měsíc vybraného kalendářního čtvrtletí. Následně tyto tři sečtené čisté mzdy vydělíme třemi, abychom získali aritmetický průměr. Tak máme průměrný příjem za jednu osobu domácnosti. Za domácnost je stačí jen sečíst za všechny osoby.

Do nákladů na bydlení se pak počítá základní nájem, veškeré energie jako plyn, elektřina, dále pak další náklady spojené s bydlením, která po vás pronajímatel každý měsíc požaduje. Není tedy nic složitého k těmto dvěma číslům přijít. Je třeba dát ale pozor, že i když budete mít náklady na bydlení vyšší než jsou normativní náklady na bydlení ve výši, pak se jako náklady na bydlení počítá právě výše těchto normativních nákladů na bydlení.

Výše normativních nákladů na bydlení se liší podle počtu osob žijících v domácnosti a také podle velikosti obce, ve které se nachází byt, na nějž se příspěvek na bydlení uplatňuje. Normativní náklady na bydlení se v případě nájmu pohybují v rozmezí 15137 Kč a 24995 Kč. U družstevních bytů a bytů vlastníků jsou normativní náklady nižší a liší se pouze podle počtu osob v domácnosti, na obci nezáleží. Pohybují se mezi 10932 Kč a 16368 Kč.

Pak už jen stačí obě čísla postavit do vzorce, kde od nákladů na bydlení odečteme součin našeho příjmu vynásobený koeficientem 0,30. V našem příkladu tedy bude výpočet výše příspěvku na bydlení vypadat následovně. 18000 - (45000 X 0,3) = 3000 Kč. V případě, že můj rodinný čistý příjem bude 45 tisíc Kč a náklady na bydlení 18 tisíc Kč, tedy i přesto, že mi zbyde 27 tisíc Kč na živobytí, mám každý měsíc nárok na příspěvek ve výši 3 tisíce Kč.

Zkuste si spočítat, zda na příspěvek máte nárok. V Česku má na něj totiž nárok velké množství domácností, přestože velká část z nich si o něj dosud nezažádala.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz