Hlavní obsah
Cestování

Navštívili jsme Znojemské podzemí: V několika patrech se brodíte vodou i lezete po mokrých žebřících

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: che / Wikipedia Commons / CC BY-SA 2.5

Nedávno se nám naskytla možnost navštívit královské město Znojmo. No a kdo je ve Znojmě, nesmí určitě vynechat jednu z jeho největších atrakcí, kterou je několikapatrové podzemí. Tak vzhůru pod zem.

Článek

Znojemské podzemí je největší komplex podzemních chodeb v České republice. Celková délka chodeb je 27 km. Veřejnosti je samozřejmě zpřístupněn jen zlomek těchto chodeb. Ty se ale nacházejí ve čtyřech patrech, z nichž každé má něco do sebe. Zvolit si navíc můžete prohlídkový okruh dle svého gusta.

Pro ty nejbázlivější je tu klasická trasa. Tu může navštívit naprosto každý a její prohlídka trvá kolem hodiny. Provede vás několika patry, která jsou pro zvýšení tajemné atmosféry plná figurín. Ty vás mají pobavit i polekat. Setkat se tak můžete se skřety, kteří vydávají tajemné zvuky, s temným ochráncem podzemí nebo s ostatky umučených v místní mučírně.

Foto: Jan Beránek / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Pohled na část mučírny s figurínou kostlivce

Pokud ale toužíte zažít něco netradičního, pak jsou přímo pro vás určeny adrenalinové prohlídky. Znojemské podzemí nabízí hned tři různé varianty takových prohlídek. Záleží jen na náročnosti trasy, kterou si zvolíte.

Ta nejnižší obtížnost trasy vás zavede do velkých podzemních sálů, ale i k jezuitskému vodovodu. Je třeba počítat s tím, že se budete část trasy brodit vodou. Na to ale dostanete speciální vybavení, takže není se čeho bát. Podstatnou část trasy však půjdete přikrčeni. Čím ale stoupá obtížnost, tím je prostor ve Znojemském podzemí proti nám.

Středně obtížná adrenalinová trasa zahrnuje kromě velkého množství vody i kluzké a mokré žebříky, po nichž musí návštěvníci opatrně lézt. Vstup je zde možný až od 15 let, takže malé děti s sebou určitě neberte. Odměnou vám ale bude neskutečný zážitek.

Foto: Jan Beránek / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Ochránce Znojemského podzemí

Na nejnáročnější adrenalinovou trasu jsme si netroufli, ale vyzvěděli jsme, co vše na vás na ní čeká. Nejenže se brodíte vodou a lezete po žebřících, ale vy se přímo plazíte oním úzkým jezuitským vodovodem. Tato trasa je tak vhodná pouze pro fyzické zdatné a nebojácné dobrodruhy. Možná ji zkusíme, až budeme ve Znojmě příště.

Znojemské podzemí zde bylo již zhruba od 14. či 15. století a sloužilo zejména k uchovávání potravin. Jak se rozrůstalo, posloužilo mnohokrát i pro úkryt místních obyvatel před nájezdy bojovníků. Ti, co se zde schovali, si tu mohli klidně i topit či vařit.

Foto: Jan Beránek / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Jak ale čas plynul a takového podzemí přestávalo být potřeba, město na něj zcela zapomnělo. Teprve ve 20. století se začalo o jeho existenci uvažovat, protože ve městě docházelo k mnoha propadům dlažby a komunikace. A tak bylo Znojemské podzemí znovu objeveno. Začaly průzkumné práce, které měly za úkol zmapovat rozlohu podzemí, následovány záchrannými pracemi. Ty měly podzemí zpevnit a vyztužit a umožnit jeho návštěvy pro širokou veřejnost. Podzemí posloužilo i během obou světových válek jako kryt pro civilní obyvatelstvo.

Návštěva podzemí stojí určitě za to. S dětmi si užijete klasickou prohlídku, ty se budou i trochu bát, což pro ně bude jistě zpestření, ale trasa pro ně nebude náročná. Tuto trasu doporučujeme i pro fyzicky nezdatné a bázlivé jedince. Kdo si chce ale pořádně užít adrenalin, tak tady má hned tři různé možnosti.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz