Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Největší ekologická katastrofa USA: Dodnes chybí krevetám a krabům končetiny a jsou pokrytí nádory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Neznámý autor / Wikipedia Commons / volné dílo

Deepwater Horizon po explozi

Je tomu už více jak 13 let, kdy v USA došlo k největší ekologické katastrofě v jejich dějinách. S následky této katastrofy se příroda nesrovnala dodnes, a tak stále můžeme v moři spatřit zmutované živočichy, kteří svým vzhledem doslova děsí.

Článek

Největší ekologickou katastrofou USA byl výbuch ropné plošiny Deepwater Horizon v dubnu roku 2010, která explodovala v Mexickém zálivu. Nacházela se na moři nedaleko pobřeží státu Louisiana. Po dni a půl hoření se zřítila do moře. Při havárii zahynulo jedenáct dělníků, další desítky byly zraněny. Oběti na životech však nebyly zdaleka to nejhorší, co s sebou exploze přinesla. Ta měla totiž ohromný vliv na okolní přírodu, která začala pomalu umírat.

Ihned po výbuchu začala z plošiny unikat ropa. Ta samozřejmě tekla do oceánu. Probíhaly sice snahy o zastavení tohoto úniku, ty byly ale zpočátku neúspěšné. Únik se podařilo zastavit až v polovině července. Ropa tak prakticky unikala tři měsíce. Za tu dobu se do oceánu dostalo neuvěřitelné množství této kapaliny. Odhaduje se to na 620 tisíc tun. A to byla naprostá katastrofa.

Bylo zasaženo přes 1700 kilometrů pobřeží a rozloha ropné skvrny činila přibližně 180 tisíc kilometrů čtverečních. A pobřeží států Louisiana, Alabama, Florida a Mississippi zůstávalo kontaminováno i po následující roky. Ještě v roce 2013 byly na pobřeží Louisiany stále nalézány zbytky ropy. A na živočichy žijící v moři to mělo doslova smrtící dopad. Okamžitě zemřely stovky velryb a delfínů, ptáků i mořských želv. Podle vědců je to ale pouze jen zlomek těch, které se podařilo nalézt. Jejich skutečné množství se odhaduje na padesátinásobek a vymřít mohly dokonce i celé druhy.

Na místě katastrofy se dodnes životu nedaří a vypadá to tu jako mrtvá zóna. Spousta ropy se stále drží na dně, kde se promísila s bahnem. Vědci odhadují, že některá místa jsou zničena napořád a k obnovení života v nich již nedojde. Objeveno zde však bylo něco doslova šokujícího. Jediní živočichové, které se zde podařilo najít, byli krabi a krevety. Jenže tito živočichové byli značně zdeformovaní. Chyběli jim končetiny a měli tělo poseté nádory a obsypané parazity.

Odhaduje se, že na dně oceánu stále spočívá až třetina uniklé ropy, což je pro přírodu ohromné potenciální riziko. Zbylou ropu se podařilo spálit na hladině nebo odčerpat, avšak vzhledem k tomu, že ropa z vrtu unikala v hloubce asi 1500 metrů, není dodnes možné určit celkový rozsah škod.

Část ropy zmizela také díky mikroorganismům. Ty se totiž ropou živí. Jenže při její konzumaci tyto mikroorganismy spotřebovávají i velké množství kyslíku, který pak chybí k životu dalším živočichům. Proto zde i následně docházelo k jejich úmrtí.

Havárie ropné plošiny Deepwater Horizon byla ohromnou tragédií, která zasáhla podstatnou část USA a zničila přírodu na rozsáhlé ploše oceánu. Bude ještě mnoho let trvat, než se z toho příroda oklepe, pokud se jí to vůbec někdy podaří.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz