Hlavní obsah
Lidé a společnost

Největší kniha na světě zvaná Ďáblova bible pochází z Čech. Váží 75 kg

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Michal Maňas / Wikipedia Commons / CC BY 2.5

Codex gigas

Když se řekne nejstarší kniha na světě, rozhodně ji nebudeme hledat v Česku. Jedno prvenství ale stejně máme. Byla u nás napsána největší rukopisná kniha na světě. Lidé po celém světě ji znají jako Ďáblovu bibli.

Článek

Ďáblova bible není oficiální název této vzácné knihy, ale říká se jí tak kvůli jedinečnému a netradičnímu vyobrazení postavy ďábla na jedné ze stran knihy. Takové zobrazení ďábla totiž nikde jinde na světě nenajdete. Oficiálně se však jmenuje Codex gigas, což je pro ni i příhodné, jde přece jen o rozměrově největší rukopisně psanou knihu na světě. A kniha je skutečně gigantických rozměrů. Její výška činí neuvěřitelných 92 cm, na šířku má přes 50 cm a její hřeb je tlustý 22 cm. Jen málokdo z nás by ji unesl. Váží totiž 75 kg.

Bylo doloženo, že byla sepsána v podlažickém klášteře u Chrudimi někdy v průběhu 13. století. Dnes bychom ji ale v Čechách marně hledali. Je uložena v Královské knihovně ve švédském Stockholmu, kam se dostala po ukořistění Švédy na konci třicetileté války. V Chrasti, obci, která leží nedaleko místa sepsání Ďáblovy bible, si ale můžeme prohlédnout do detailu propracovanou maketu této knihy.

Bible je napsána v latině a obsahuje Starý i Nový zákon. Jenže jednotlivé knihy jsou v Ďáblově bibli jinak uspořádány, některé chybí, jiné texty jsou tu naopak navíc oproti klasické Bibli. Toto je ale jen první část Codexu gigas. Kniha jich však obsahuje ještě dalších devět. Ty se náboženství a biblických motivů již netýkají, nebo se jich týkají jen okrajově.

Najdeme zde historické spisy, které o židech sepsal Josephus Flavius. Tento historik se narodil na přelomu letopočtů v Jeruzálemě a zemřel kolem roku 100 v Římě. Je až neuvěřitelné, že kniha obsahuje i dílo Isidora ze Sevilly, který na přelomu 6. a 7. století našeho letopočtu vytvořil jedinečnou encyklopedii. I ta je celá součástí tohoto díla.

Foto: Neznámý autor / Wikipedia Commons / CC0

Jedinečné a netradiční vyobrazení ďábla v Codexu gigas

Poslední velkou částí knihy je přepis celé Kosmovy kroniky české. Další texty jsou už kratší, ale najdeme zde i lékařské spisy sloužící k výuce medicíny, na zčernalém pergamenu se zde lesknou zaklínadla na vyhánění démonů, součástí je hlaholská a cyrilská abeceda. Kniha je zkrátka monumentální nejen svými rozměry, ale i tím, co je skryto v jejím nitru. Všechno napsáno ručně se spoustu nádherných a náročných ilustrací.

O vzniku knihy se traduje legenda. Podle ní se jeden z podlažických mnichů účastnil výpravy Přemysla Otakara I. do Basileje pro převzetí Zlaté buly sicilské, která přemyslovským knížatům zajišťovala dědičný královský titul v českých zemích. Tam se ale mnich seznámil s temnou magií a začal uctívat Satana. Tyto obřady pak prováděl i po návratu v podlažickém klášteře.

Když se o jeho počínání dozvěděl opat, byl verdikt jednoznačný. Zazdění zaživa. Aby ale mnich své hříchy odčinil a unikl takovému trestu, slíbil, že během jediné noci sepíše největší knihu na světě, která bude obsahovat všechno lidské vědění. Bylo mu však jasné, že je to nesplnitelný úkol. Podle legendy tedy upsal svou duši ďáblu, který za něj tuto knihu sepsal. Proto jsou biblické pasáže přeházené a celkově obsahuje biblická části i jiné texty. Od mnicha pochází dle legendy pouze dodatečné vyobrazení ďábla, kterého na jednu ze stran knihy zachytil po setkání s ním.

Ti, kteří knihu zkoumali, se shodují na tom, že byla skutečně napsána jednou jedinou osobou během krátkého časového úseku. Kdo a jak ji napsal, se už ale bohužel nedozvíme. I tak se jedná o jednu z nejkrásnějších a nejvzácnějších knih naší historie.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz