Hlavní obsah
Víra a náboženství

Největší kostel v Polsku je starý jen 20 let a bývá označován jako sakrální Disneyland

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: PPawel / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Bazilika Matky Boží Bolestné Královny Polska

V Česku se dnes nové kostely staví jen výjimečně. V sousedním Polsku to ale není zas tak neobvyklá věc. Před 20 lety tak vznikl největší kostel na polském území. Jenže se spíše než chvály dočkal kritiky.

Článek

Že by se v Česku ještě dnes stavěly nové kostely, je pro mnohé z nás nepředstavitelné. Přitom ještě na přelomu 19. a 20. století to bylo běžné. Z této doby pochází mnoho náboženských staveb, které dodnes zdobí Prahu. Jmenujme například kostel sv. Ludmily na náměstí Míru, kostel Nejsvětějšího srdce Páně na náměstí Jiřího z Poděbrad nebo židovský svatostánek Jeruzalémskou či Jubilejní synagogu nedaleko Jindřišské ulice. Dnes je ale stavba kostelů v Česku něčím naprosto mimořádným. Pokud už se u nás staví nový kostel, pak se většinou jedná o moderní stavby funkcionalistického stylu, které mají spíše jen plnit svou funkci než poutat pozornost na pohled.

V Polsku ale doba výstavby nových kostelů stále ještě neskončila. Lidé z tohoto sousedního státu jsou totiž silně věřící a náboženství má pro ně, na rozdíl od většiny Čechů, velký význam. A právě mezi roky 1994 a 2004 vznikl na polském území největší kostel, který tam kdy stál. Bazilika Matky Boží Bolestné Královny Polska.

Tento svatostánek má hned několik polských nej. Nejen, že se jedná o největší církevní stavbu na území Polska, zároveň interiér kostela skýtá největší polský zvon i největší polské varhany. Najdeme ho v obci Lichen Stary ležící u velkého jezera a je významným náboženským centrem. Stavba na tomto místě totiž nebyla náhodná. Právě zde totiž podle očitých svědků v průběhu 18. století mělo dojít k několika mariánským zjevením.

Foto: PPawel / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Co ale budí určité kontroverze je architektonický styl, v němž byl kostel postaven. Na první pohled totiž jako kostel rozhodně nepůsobí. Podle autorky projektu by měl celý komplex připomínat vlnící se zlaté obilné pole, čemuž je přizpůsobena i úprava prostoru před kostelem, kde se podle dostupných informací může najednou shromáždit až čtvrt milionu lidí. Mnozí označují kostel za typický příklad kýče, ujalo se ale také označení sakrální Disneyland.

Uvnitř je ale kostel doslova dechberoucí. Nádherná a decentní výzdoba je plná symboliky. Do kostela nás totiž dovede přesně 33 schodů symbolizujících Kristův věk v době jeho smrti. Uvnitř pak chrámovou loď podpírá 12 sloupů dle počtu měsíců v roce, ale i počtu Kristových apoštolů. Symbolika kostela je pak završena 52 otvory ve dveřích, stejně jako je týdnů v roce, a přesně 365 okny, což je počet dní jednoho roku.

Výzdobě kostelní lodi pak dominuje monumentální kopule široká 25 metrů a vysoká 45 metrů. Za zmínku stojí i vysoká věž, která je jednou z nejvyšších v Polsku. Měří totiž 141,5 metru. Kostel tak i přes zmiňované kontroverze určitě stojí za návštěvu. Cestovat k němu ale budeme muset daleko za naše hranice.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz