Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Největší organismus na světě je trs hub velký jako menší české město

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jac. Janssen / Wikipedia Commons / CC BY 2.0

Václavka smrková

Co si člověk představí, když se řekne největší organismus na světě, je velmi subjektivní záležitost. Někdo si představí velrybu, někdo plejtváka. Ten opravdu největší organismus ale najdeme v americkém přírodním parku.

Článek

Když budeme mluvit o největším zvířeti na světě, tak se z hlediska celkových rozměrů do popředí dostane modrá velryba, která dorůstá délky až 30 metrů a vážit může i 180 tun. Stejně tak plejtvák obrovský, který dorůstá délky až 33 metrů. Jenže zde je řeč o živočiších. Když budeme zkoumat, co je největším známým organismem na světě, musíme se vypravit do oregonského parku.

Právě tam se totiž nachází organismus, který je tak velký, že pokrývá téměř deset kilometrů čtverečních prostoru. Je tedy větší než například město Černošice v okrese Praha-západ, které má necelých osm tisíc obyvatel. Člověk ale tento organismus pouhým okem nikdy nespatří. Jedná se totiž o houbu. A překvapivě jde o velmi známou houbu, kterou v Česku známe jako václavku.

Václavka hlíznatá je parazitický druh houby, který v našich lesích můžeme spatřit zejména na podzim, kdy roste na dřevech listnatých i jehličnatých stromů. Na první pohled na nezkušeného houbaře nemusí působit sympaticky, po vhodné tepelné úpravě je však jedlá. Stala se tak oblíbenou houbou zkušených houbařů, kteří dobře vědí, že ji v lesích najdou rostoucí v trsech. Většinou se ale jedná o trsy, které se s oregonskou houbou nedají srovnat. Mají rozměry maximálně několika desítek centimetrů čtverečních.

V oregonském národním parku Malheur National Forest byla v roce 1998 objevena čistě náhodou václavka smrková obřích rozměrů. Vědci se tehdy snažili přijít na to, proč v této lokalitě dochází k masivnímu úhynu stromů. Přestože se to zdá neuvěřitelné, na vině je právě václavka.

Tamními stromy začaly václavky prorůstat, což na první pohled ještě nebylo nic zvláštního. Vědci ale odhalili, že všechny tyto houby vyrůstající ze stromů, mají kořeny zapuštěné do země a tvoří jeden velký trs, který se rozprostírá na ploše téměř deseti kilometrů čtverečních. Na povrchu ale organismus působí jako mnoho trsů, které nejsou vzájemně propojeny, neboť nevidíme spleť jejich kořenů v podzemí.

Spleť kořenů václavky se v oregonském parku nachází v zemi už mnoho let. Vědci odhadli její stáří mezi 2 tisíci až 8,5 tisíci lety. Jedná se tak o naprostý unikát, který, ač se tak na první pohled rozhodně nezdá, tvoří největší živý organismus na naší planetě, kterému se ani taková modrá velryba nebo plejtvák obrovský svou velikostí zdaleka nevyrovná.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz