Hlavní obsah
Lidé a společnost

Největší televizní přeřeky: Schvalování záchoda, vyšu*ání holek a rakev letící nad Národním divadlem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Instagram Petra Pavla (@prezident_pavel)

Televize je mocné médium. Co se v ní jednou odvysílá, to už nejde vzít zpět. Bohužel. Když jde ještě navíc o přímý přenos, riziko se stupňuje. Máme pro vás ty nejlepší přeřeky, jaké jste mohli v televizi slyšet.

Článek

Každý má občas slabší chvilku. Týká se to i televizních reportérů či politiků. Stačí se zamyslet nad tím, co chceme říci v příští větě, a trapas je na světě. Někdy to ale může působit komicky, někdy se pouze pousmějeme, jindy máme z ostudy kabát. Tady jsou nejslavnější televizní přeřeky.

Hned několika čerstvých přešlapů se ve své řeči dopustil nově zvolený prezident Petr Pavel. Nejprve se mu povedlo zaměnit slovo zákon se slovem záchod, což v projevu prezidenta působí nanejvýš nepatřičně. Místo „schvalování zákona“ tak z jeho úst vyšlo „schvalování záchoda“. Zde těžko soudit, zda Petr Pavel přemýšlel, o čem bude mluvit v dalších větách, či snad zaměněné slovo souviselo s tím, že se mu jen prostě chtělo na toaletu. V témže projevu se dopustil ale i další nepatřičnosti. Možná ještě daleko horší. Zaměnil totiž „zdravotní pojištění“ za „zdravotní postižení“. Prezident Pavel se nad svými přeřeky navíc ještě pousmál, jako by snad o nic nešlo.

Na obranu prezidenta Pavla ale uveďme, že přeřeků se dopouštějí i jiné politicky činné osobnosti. Bývalý premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš v jednom ze svých proslovů zmínil, že „my chceme znovu motýle“. V tomto případě ale těžko říci, zda se jednalo o skutečný přeřek, nebo pouze o československou formu národní jazyka tak, jak ji umí jenom Andrej Babiš. Exprezident Miloš Zeman ve svých rozhovorech také několikrát zaměnil slovo „poslanec“ za „pos*anec“.

Známý kutil a samozvaný kuchař Láďa Hruška se před lety, ještě jako reportér televize Prima, dopustil takového přeřeku, který by televize před 22. hodinou rozhodně neměla vysílat. Bohužel to byl přímý přenos. Ve velikonoční reportáži zaměnil spojení „vyšupat holky“ za poněkud vulgární variantu „vyšu*at holky“. Situaci však ustál s grácií a nedal na sobě nic znát.

Poněkud hůře z toho vyšla reportérka České televize Anna Bahnerová, která v jednom vstupu při rozloučení s hereckou legendou Luďkem Munzarem chtěla zmínit, že nad Národním divadlem přeletí v určitou hodinu letadlo. To, co z ní vyšlo, však nikdo nečekal. Podle jejich slov „nad Národním divadlem přeletí rakev“.

Slušnou zásobu přeřeků má za sebou i oblíbené moderátorské duo Lucie Borhyová a Rey Koranteng. Lucie v jednom vysílání televizních novin doporučuje lidem, ať si nenechají „ujíst turistu“. Zcela bezradná je pak v momentě, kdy jí selhává čtecí zařízení.

Přeřeky se samozřejmě stávají lidem dennodenně. Je to běžná věc a patří to k práci i k životu. Důležité je umět se z takové přeřeku vzpamatovat, ustát to, či se za výrok omluvit. Každý jistě pochopí, že k tomu může dojít a nikdo z toho nebude vyvozovat žádné negativní důsledky. Občas nás diváky ty televizní přeřeky i pobaví. A o tom to přeci je.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz