Hlavní obsah
Aktuální dění

Některé restaurace nechtějí přijímat stravenky. Nedostanou za ně totiž plnou cenu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Andrea Piacquadio / Creative Commons / pexels.com

I v dnešní době jsou jedním z velmi rozšířených zaměstnaneckých benefitů stravenky. Ale čím dál více restaurací odmítá stravenky přijímat. A mají k tomu dobrý důvod. Nedostanou totiž částku, která je na nich uvedená, ale mnohem méně.

Článek

Stravenky byly ještě před covidem nejrozšířenějším zaměstnaneckým benefitem. Firmy tak hradily svým zaměstnancům část nákladů za oběd. Pro zaměstnance i zaměstnavatele jsou totiž stravenky z hlediska daňové optimalizace velmi výhodné.

Stravenka je z pohledu zaměstnavatele daňově uznatelným nákladem, což pro něj představuje podstatné ušetření finanční prostředků. Ale pozor, daňově uznatelným nákladem je stravenka pro zaměstnavatele pouze do určité výše. Aby si zaměstnavatel mohl celou částku, kterou zaměstnancům přispívá, odečíst z daní, pak nesmí hodnota příspěvku přesáhnout 55 % hodnoty stravenky, maximálně však 107,10 Kč. Ideální hodnota stravenky je tak pro rok 2023 rovna 194 Kč.

Zaměstnanec je na tom ještě lépe. Musí sice uhradit 45 % hodnoty stravenky, to se mu strhne rovnou z čisté mzdy a většinou má toto zaneseno již ve výplatní pásce, ale stravenku obdrží v plné hodnotě, aniž by příjem z ní musel danit. Stravenky jsou totiž pro zaměstnance osvobozeny od daně z příjmu.

V poslední době však některé restaurace přestávají stravenky přijímat, neboť pro ně nejsou finančně výhodné. Neobdrží totiž plnou částku, která je na nich uvedená. Ty restaurace, které stravenky i nadále přijímají, samozřejmě také plnou částku neobdrží, ale přijímají je, protože v opačném případě by to znamenalo takový odliv jejich zákazníků, že by se jim to nemuselo vyplatit.

Je ale třeba se zamyslet, z čeho žijí stravenkové společnosti. Živí je zejména dva hlavní příjmy. Jednak je to poplatek, který jim musí uhradit zaměstnavatel za to, že u nich stravenky pro své zaměstnance odebírá, jednak je to provize z výše stravenky, kterou si stravenkové společnosti nechávají z tržeb restaurací a dalších podniků při proplácení stravenek.

Stravenkové společnosti výši takové provize úzkostlivě tají. Nejedná se totiž o malé procento. Provize 5 % z hodnoty stravenky však není ničím výjimečným. Mnohdy se může jednat i o provizi v řádu procentních bodů vyšší.

Od doby covidu ale stravenkovým společnostem pomalu odzvonilo. Zaměstnavatel dostal možnost poskytovat svým zaměstnancům jiný benefit, který je založen na stejném principu, ale je mnohem snáze a levněji aplikovatelný. Jedná se o stravenkový paušál.

Zaměstnavatel v tomto případě přispívá opět maximálně 107,10 Kč pro rok 2023 za směnu, která trvá alespoň tři hodiny. Celková suma za všechny odpracované směny se nasčítá a zaměstananec obdrží tuto částku k čisté mzdě na účet, neboť stejně jako u stravenek nepodléhá dani z příjmu.

Zaměstnavatel tak může obdržet stejný příspěvek od zaměstnavatele, ale dostane jej přímo na účet. Využít jej tak může na cokoli. Odpadá však administrativa s vedením stravenek i nutnost pro zaměstnance s sebou stravenky nosit. Ve všech směrech je to tak mnohem výhodnější pro obě strany. Jen stravenkové společnosti z toho nebudou mít nic.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Stravenky

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz