Hlavní obsah
Lidé a společnost

Neznámá místa Prahy: Bohnický hřbitov bláznů patří mezi nejtemnější místa v Evropě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: ŠJů / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Brána k bohnickému hřbitovu už pomalu zarůstá

Když se řekne Bohnice, tak se vám nejspíše vybaví jedna z pražských čtvrtí nebo psychiatrická léčebna. Právě u psychiatrické nemocnice v Bohnicích se nachází starý hřbitov. A není to jen tak ledajaký hřbitov. Přezdívá se mu hřbitov bláznů. Víte proč?

Článek

Jen asi 700 metrů od psychiatrické léčebny v Bohnicích se na ploše 2,5 hektaru rozprostírá Bohnický ústavní hřbitov. Dnes již neslouží svému původnímu účelu a pomalu chátrá. Když budete mít štěstí, můžete narazit i na akci, kdy se koná jeho prohlídka. Většinou to ale bývá v noci, nebo tedy alespoň za tmy. Je to totiž pěkně strašidelné místo.

Na hřbitově je možné nalézt kolem 4200 hrobů. Některé z nich jsou v lepší stavu, jiné jsou zdevastované časem nebo vandaly, pro které není těžké se sem dostat. Pohřbívali se sem zejména pacienti zdejšího ústavu, kteří trpěli určitými druhy psychickým poruch. I právě proto už samotné lidové pojmenování hřbitova nahání hrůzu. Vždyť kde jinde najdete hřbitov bláznů.

Foto: Mickapr / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Hlavní cesta přes bohnický hřbitov

První pohřeb na tomto hřbitově se datuje do roku 1909 a od té doby se zde každoročně pohřbívalo v průměru 80 osob, což bylo na tehdejší dobu velmi vysoké číslo, když zvážíme, že se jednalo pouze o pacienty ústavu. Kromě pacientů se zde jednu dobu pohřbívali i jejich ošetřovatelé, řádové sestry a další zaměstnanci nemocnice. Nedaleko hřbitova se za první světové války nacházel i zajatecký tábor italských vojáků, ve kterém vypukla epidemie tyfu. I tito muži zde nalezli místo svého posledního odpočinku.

Od 50. let 20. století se zde nepohřbívá a hřbitov pomalu pustne. V 80. letech zde Miloš Forman natáčel část svého velkofilmu Amadeus, konkrétně ukládání Wolfganga Amadea Mozarta do hromadného hrobu. Kaple s márnicí je v současné době v dezolátním stavu, neboť v roce 1989 byla vypálena neznámými osobami, které zde působily výtržnosti. Celý hřbitov je v současnosti v nepříliš lichotivém stavu. Některé náhrobky jsou povaleny, rozbity, ty zachovalé jsou porostlé břečťanem a táhnou se podél často neupravených cest.

Pokud se dostanete na noční prohlídku hřbitova, rozhodně vám z toho dobře nebude. Citliví lidé zde pociťují úzkostné stavy. Mnohdy zde zažívají zvláštní stavy i lidé, kteří jsou k těmto pocitům za normálních okolností imunní. Z výkladu průvodce se dozvíte, že zde s největší pravděpodobností leží i tělo Gavrila Principa, který v roce 1914 spáchal atentát v bosenské Sarajevu na následníka rakouského trůnu Františka Ferdinanda d´Este, nebo že zde někde odpočívá i Otýlie Vranská, prostitutka, která byla v mládí brutálně zavražděna a její rozčtvrcené tělo bylo později nalezeno v kufrech směřujících vlakem do Bratislavy a do Košic.

Foto: Albert Horáček / Wikipedia Commons / CC0 1.0

Zbytky kaple na bohnickém hřbitově

A teď si tento hřbitov představte za tmy s průvodcem pouze za svitu baterek s výkladem o tajemných bláznech, kteří jsou zde pohřbeni. Často je toto místo označováno za nejtajemnější a nejstrašidelnější místo Evropy. Zahraniční turisty vyhledávající taková tajemná místa však zatím příliš neláká, a proto se prohlídky konají zejména pro tuzemské turisty, kteří mají rádi tajemno.

Přijdete se také na Bohnický hřbitov podívat? Návštěva určitě stojí za to. Jen tak ze zvědavosti, z úcty a možná i tak trochu z touhy se chviličku bát.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz