Hlavní obsah
Cestování

Neznámá místa Prahy: Kolem majestátního kláštera na Starém Městě často projdete bez povšimnutí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: VitVit / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Nádvoří Anežského kláštera.

Na Starém Městě se nachází zrekonstruovaný gotický klášter, který patří mezi pražské skvosty. I tak kolem něj ale často projdeme, aniž bychom si jej všimli. Je totiž dobře schovaný. Znáte ho?

Článek

Staré Město pražské je známé tím, že se v něm často můžeme cítit jako o pár století zpátky. A také tím, že v každé druhé uličce najdeme nějaký kostel s věží či jinou chráněnou památku. Anežský klášter je však mezi okolními domy a uličkami dobře schován. Vidět jej v plné kráse můžete prakticky jen od nábreží. My vám nyní ukážeme, kde ho najdete a co všechno v jeho areálu můžete spatřit.

Vstoupit do Anežského kláštera můžete i od nábřeží přes jeho zahrady. Hlavní vchod se ale nachází nedaleko Haštalského náměstí a kostela sv. Haštala. Stačí projít Anežskou ulicí a ocitnete se přímo před hlavním vchodem kláštera. Je velmi nenápadný, tak pozor, ať jen neminete.

Foto: Diligent / Wikipedia Commons / volné dílo

Rajský dvůr Anežského kláštera

Klášter samotný pochází ze 13. století a založila jej Anežka česká, dcera krále Přemysla Otakara I., která vstoupila do řádku a oddala se řeholnímu životu. Za své dobré skutky, které během života vykonala, a za své božské poselství byla v roce 1989 blahořečena. Od té doby o ní mluvíme jako o svaté Anežce české.

Uvnitř je možné v patře navštívit stálou expozici Národní galerie, v přízemí pak chodby ve středu kláštera kolem rajského dvora, kde můžeme nahlédnout do různých místností, které nám představí chod kláštera ve středověku. K vidění je refektář, kapitulní síň nebo dormitář. Celá prohlídka je tematicky spjata s životem sv. Anežky a řádovými sestrami. Na poučných zastaveních se tak například dozvíme, co řádové sestry přes den a v noci dělaly, co jedly, co nosily na sobě, jak si oblečení zašívaly.

Foto: GFreihalter / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Klášterní chodba vně rajského dvora

K vidění je i model celého kláštera, kde se můžeme podívat, jaká místa jsme navštívili či jaká ještě můžeme navštívit. Část chodeb je též lemována replikami soch ze slavných pražských staveb a míst.

Součástí komplexu je kostel sv. Salvátora a kostel sv. Františka. Ten druhý je pro české země tak trochu jedinečný a výjimečný. Před vstupem do hlavní lodě kostela sv. Františka je totiž v prodloužení kaple Panny Marie přemyslovské pohřebiště. Je zde pochováno několik přemyslovských králů a jejich manželek včetně bratra Anežky krále Václava I. i následníka trůnu Přemysla Otakara II. Nachází se zde i Anežčina soukromá oratoř.

Samotná Anežka česká zde byla také pochována, ale dnes bychom ji zde hledali už jen marně. Ač stále můžeme najít její hrob, v době husitských válek byla řádovými sestrami vyzdvižena z hrobu a pohřbena na jiné místo. Dodnes se však nepodařilo zjistit současné místo jejího posledního odpočinku.

Když vyjdeme z kláštera druhým vchodem ocitneme se na malé zahradě, kde můžeme obdivovat nebo spíš zatracovat moderní umění. Někomu se samozřejmě vystavené exponáty mohou líbit, ale celkově to v takové zahradě u gotického kláštera působí nevkusně až kýčovitě.

Foto: VitVit / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Zahrada Anežského kláštera

Součástí areálu je ještě další velká zahrada, respektive nádvoří, kde kromě dalších exponátů moderního umění objevíme i její povětšinou uzavřenou zadní část. Pokud se vám poštěstí a dostanete se i do této části, pak se můžete procházet po základech částí kláštera, které dnes již nestojí. Klášter je totiž dnes považován pouze za torzo, což ostatně potvrzuje i zmiňovaný model celého kláštera uvnitř prostor.

Nechodíte náhodou kolem tohoto kláštera, aniž byste o něm věděli? Nebo jezdíte pravidelně na výlety do Prahy a o klášteru jste ještě neslyšeli? Tak neváhejte ani vteřinu a při nejbližší možné příležitosti jej navštivte. Nebudete litovat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz