Hlavní obsah
Cestování

Neznámá místa Prahy: Nádherný komplex památek u Václavského náměstí často uniká naší pozornosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Роман Курносенко / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Kostel sv. Štěpána u Václavského náměstí

Tento komplex najdete přímo u Václavského náměstí, možná kolem něj i často procházíte, ale mnohdy bez povšimnutí. Přesto stojí za to se zde na chvíli zastavit a vstoupit do areálu, kde se mísí několik období české historie.

Článek

Vydáte-li se z Václavského náměstí do Štěpánské ulice, zcela jistě budete procházet kolem kostela sv. Štěpána. Uvidíte jej však z pohledu, který vás pravděpodobně příliš nezaujme. Uděláte-li pár kroků směrem ke komplexu, naskytne se vám nádherná podívaná. Nestojí tu totiž pouze tento kostel.

První, co nás po vstupu do areálu překvapí, je rozlehlost samotného kostel sv. Štěpána. Jedná se o původně gotický kostel postavený už za doby vlády Karla IV. Čtyřhranná věž kostela dosahuje výšky 57 metrů a loď kostela, zrakům z ulice pečlivě skryta, táhne se monumentálně až do prostoru areálu za kostelem.

Foto: Vilém Kandler / Wikipedia Commons / volné dílo

Původní vzhled areálu u sv. Štěpána

Ke kostelu dříve náležel rozsáhlý pozemek, na kterém se mimo jiné nacházel hřbitov, kde byly během morové epidemie na začátku 16. století pohřbeny tisíce Pražanů. Dále byla k vidění kaple Všech svatých a Jeruzalémská kaple. Ani jednu z kaplí, ani hřbitov zde však již bohužel nenajdeme. Zůstala nám tu ale stát původně dřevěná zvonice, která byla v 17. století přestavěna na kamennou. Jedná se o atypickou nevysokou stavbu. Podobnou zvonici nikde jinde v Praze nenajdete. Součástí zvonice je i zvon Štěpán o hmotnosti dvou tun. V areálu je mimo jiné možné navštívit moderní budovu španělského institutu Cervantes.

Foto: JiriMatejicek / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Zvonice přiléhající ke kostelu sv. Štěpána

Místo, kde se nacházel původní hřbitov, je dnes vydlážděné a nachází se na něm dětské hřiště místní školky. Posadit se zde můžeme na některou z laviček a vychutnávat si tak jedinečný pohled na památky kolem sebe. A to stále ještě není vše.

Součástí areálu byla původně i románská rotunda sv. Longina postavená již ve 12. století. Dnes tato jedinečná stavba stále ještě stojí, a to pouze zásluhou Františka Palackého a Společnosti Národního muzea. V 19. století jí totiž hrozilo zbourání.

Foto: Jirka23 / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Pohled na rozdělený areál sv. Štěpána - vlevo část zvonice, uprostřed rotunda sv. Longina, vpravo část kostela sv. Štěpána

Z areálu je na ni nádherný pohled. Pokud se ale budete chtít dostat přímo k ní, nebude to tak jednoduché. Dříve jednotný pozemek byl totiž v průběhu času rozdělen ulicí Na Rybníčku, která je položena níže než celý areál. Určitě však stojí za to vrátit se ke kostelu sv. Štěpána a ulicí Na Rybníčku projít až přímo k rotundě. Rotunda je stále využívána k náboženským účelům a každý rok se na prostoru kolem rotundy koná folkový festival.

Zajímavý je i vznik označení ulice Na Rybníčku, která dnes areál dělí na dvě části. Dříve tu totiž býval rybník, u něhož vznikla v 10. stoletím století obec Rybníček. Vodní plochu zde dnes již samozřejmě nenajdeme, ale dokud ulice ponese tento název, bude nám historii tohoto místa připomínat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz