Hlavní obsah
Cestování

Neznámá místa Prahy: Nejlepší a nejromantičtější výhledy na Prahu. A bez lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ben Bender / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

V Praze existuje značné množství vyhlídek, odkud můžete spatřit Prahu v celé své kráse. Většinou se na nich ale budete tísnit s davy fotekchtivých turistů. My pro vás máme tip na osm úžasných vyhlídek, které si vychutnáte doslova sami.

Článek

Když se řekne vyhlídka v Praze, určitě se vám vybaví ochoz na věži Staroměstské radnici, Mostecké věže Karlova mostu, Prašná brána, Žižkovský vysílač, Petřín nebo Vyšehrad. Jsou to místa vskutku nádherná s ještě impozantnějším výhledem. Mají ovšem jednu vadu na kráse. Nikdy na nich nebudete sami nebo jen v omezeném počtu. Vždy se tam budete prakticky mačkat mezi davy těch, kteří touží udělat tu nejlepší fotku, nebo se jen tak kochat krásným pohledem na Prahu.

Proto jsme pro vás připravili hned několik nádherných a možná tak trochu netradičních výhledů na Prahu, kde sice možná někoho potkáte, ale v každém případě si tyto výhledy užijete v klidu dle svého gusta. A to vše zadarmo.

Vyhlídka přímo v centru města vás zavede na kopec Vítkov, na kterém se nachází socha Jana Žižky na koni v nadživotní velikosti. U národního památníku budete mít rozhled široko do okolí. Uvidíte siluety známých i neznámých staveb. Pro méně zdatné je sem sice náročnější výstup, ale o to více si pak pohledy z Vítkova užijete. Projít si můžete i parky, kterých je Vítkov plný.

Foto: Jan Starec / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Detail výhledu z vrchu Vítkov na Hradčany

Na pomezí Vršovic a Vinohrad se nachází jeden z nejkrásnějších pražských parků Grébovka. Ten stojí za návštěvu sám o sobě. Když ale vstoupíte na terasu kolem Gröbeho vily, naskytne se vám neuvěřitelný pohled na odvrácenou stranu Prahy. Většinu těch hlavních dominant sice neuvidíte, ale takový netradiční výhled se vám jinde nenaskytne.

Poměrně známou vyhlídkou na Prahu, avšak ne tolik navštěvovanou, je metronom na Letné. Místo, kde v polovině padesátých let minulého století stávalo monumentální sousoší J. V. Stalina. U metronomu se vám otevírá Staré Město pražské jako na dlani. Tak schválně. Poznáte všechny věžičky, co se před vámi tyčí nad okolní zástavbu?

Foto: KumarNeelamegam / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Výhled z Letné. Vlevo věž Staroměstské radnice překrytá kostelem sv. Mikuláše na Staroměstském náměstí, v pozadí obchodní dům Kotva

Budova Hanavského pavilonu je opravdu nádherná, avšak do okolního panoramatu Prahy jako by snad ani nezapadala. Působí velmi orientální dojmem. Hanavský pavilon však nebude to hlavní, co vás na tomto místě bude zajímat. Je tu totiž snad nejkrásnější výhled na starou Prahu, na Vltavu a na pěknou řádku vltavských mostů včetně toho Karlova. Z tohoto místa se vám nebude chtít pryč.

Foto: Artem Kavaleron / Wikipedia Commons / CC0 1.0

Výhled na Vltavu a pražské mosty z Hanavského pavilonu

Přímo u Nuselského mostu se nachází zbytky starého hradebního opevnění, které prošlo před několika lety zásadní revitalizací. Samotný přístup z parku Folimanku je zážitkem. Z Bastionu můžete sledovat okolní parky, kostely, uvidíte dokonce i vyšehradskou baziliku a část klasického panoramatu Prahy. Dá se zde i posedět v místní restauraci. Je to jeden z nejúžasnějších a velmi netradičních výhledů na Prahu.

Od Strahovského kláštera také spatříte Prahu a prakticky všechny její hlavní dominanty včetně Petřína, ale stejně si budete připadat, že jste je ještě nikdy neviděli. Pohled odtud je totiž absolutně odlišný od všech ostatních. Pražský hrad i další stavby jako by změnily svůj tvar a chtěly vás zmást. Tohle místo má svého genia loci.

Foto: ŠJů / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Vyhlídka na Prahu z Velké strahovské zahrady

Park nad hlavním nádražím, kde se občas konají i kulturní akce, je nádherným místem k odpočinku. Lidi tu sice potkáte, ale jeho rozloha je taková, že se mačkat opravdu nebudete. Když vyšplháte až na vrchol kopce, na kterém se Riegrovy sady rozkládají, odměnou vám bude fascinující výhled na panorama Hradčan a širokého okolí.

Foto: Chmee2 / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Výhled na pražské panorama z Riegrových sadů

Nesmíme zapomenout ani na vyhlídky ze zahrad pod Pražským hradem. Jsou z nich totiž kouzelné pohledy. Zahrada Na Valech, která je součástí areálu Pražského hradu a sejdeme do ní snadno ze III. nádvoří, nám poskytne něco opět trochu netradičního. Krásné vyhlídky jsou i od brány hlavního nádvoří nebo z Vrtbovské zahrady. Tam si ale už zaplatíte vstupné a neužijete si toliko klidu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz