Hlavní obsah
Cestování

Neznámá místa Prahy: Největší stadion světa nám brzy spadne na hlavu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ralf Roletschek / Wikipedia Commons / GFDL 1.2

V Praze se na Strahovském kopci nachází světový unikát. Stadion s největší rozlohou na světě. Ano, slyšíte dobře, na světě. Ale tento stadion už desetiletí chátrá, pomalu se rozpadá a jednou nám doslova spadne na hlavu.

Článek

Když se řekne největší stadion světa, určitě byste si nepředstavili, že to bude právě u nás, v Praze. Tato smutná dominanta, která je vidět na mnoha panoramatech Prahy je v dezolátním stavu. V době své největší slávy dokázala ale pojmout neuvěřitelné množství diváků. Na sezení se sem vešlo 56 tisíc diváků, ale když se zde konal například koncert, využívala se na stání i plocha, tak jak to bývá obvyklé.

Foto: Ralf Roletschek / Wikipedia Commons / GFDL 1.2

Tato plocha má rozlohu devíti standardních fotbalových hřišť. Pokud bychom zde tedy pořádaly koncert a stadion zaplnili až do jeho maximální kapacity, vešlo by se do něj čtvrt milionu diváků. Žádný takový stadion jinde na světě nenajdete.

První předchůdce tohoto stadionu stál na stejném místě již v období první republiky ve 20. letech. Jednalo se však pouze o dřevěný stadion, který měl posloužil zejména pro Všesokolský slet. Na další slety byl postupně modernizován a dostavován.

Foto: Bundesarchiv / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Všesokolský slet na Strahovském stadionu v roce 1932

V roce 1948 zde na dalších z Všesokolských sletů došlo k protestu proti nastupujícímu komunismu, což vedlo k rozpuštění Sokola. Na stadionu se pak dále začaly konat spartakiády. První se konala již v roce 1955 s pravidelností každých pět let až na výjimky. Poslední zde byla uspořádána v roce 1985 a ta v roce 1990 byla změnou režimu v našem státě zrušena.

Stadion byl ale párkrát využit i po sametové revoluci. Hned v roce 1990 se zde konal koncert skupiny Rolling Stones, který navštívilo kolem 127 tisíc lidí. Vrátily se sem i Všesokolské slety, tedy pouze jeden v roce 1994. Další už se konaly na jiných stadionech. Tak velká stavba neměla pro tehdejší dobu přílišné využití, konala se tam jedna velká akce za dlouhý čas a udržovat takový stadion by bylo velmi nákladné až ztrátové. Začal tedy postupně chátrat.

Foto: Miaow Miaow / Wikipedia Commons / volné

Ještě v roce 1995 zde pro zástupy věřících sloužil bohoslužbu tehdejší papež Jan Pavel II. Před koncem tisíciletí tu na ploše stadionu fungovalo letní kino, kam se vešlo až 350 aut. Stavba už byla tehdy v tristním stavu, ale nikdo s tím nic nedělal.

Ochozy se postupně začaly rozpadat, hřiště začalo zarůstat plevelem a stromy. Dnes je životu nebezpečný vstup i na většinu schodišť. Platí zde zákaz vstupu, ale dostat dovnitř se můžete v rámci organizovaných prohlídkových skupin, které mají návštěvníkům připomenout historii tohoto místa.

Foto: Ralf Roletschek / Wikipedia Commons / GFDL 1.2

Zvláštní ale je, že ve východní tribuně je stále v provozu plavecký bazén, centrální část stadionu i nadále využívá fotbalový tým AC Sparta Praha pro své tréninky. V roce 2021 se začalo diskutovat o budoucím využití stadionu. To bude ale v každém případě vyžadovat nákladné rekonstrukce prostor pro zajištění jejich stability a bezpečnosti.

Ať už na místě Strahovského stadionu bude jednou cokoli, na největší stadion světa v historii lidstva se určitě jen tak nezapomene.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz