Hlavní obsah
Cestování

Neznámá místa Prahy: Synagogy a hřbitov na Starém Městě jsou památky světového významu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Kent Wang / Wikipedia Commons / CC BY 2.0

Interiér Španělské synagogy

Staré Město je jednou z nejnavštěvovanějších pražských čtvrtí. Obdivujeme zde kostely, kláštery, staré budovy, úzké uličky, ale okolo židovských památek často procházíme, aniž bychom o nich vůbec věděli, nebo jim věnovali pozornost.

Článek

Staré město pražské je plné krásných míst, které jezdí obdivovat mimopražští nejen ze všech koutů České republiky, ale i ze zahraničí. Zrakům nevědomých turistů ale často unikají židovské památky, které jsou většinou dobře skryty. Ani Pražané nebo ti, kteří v Praze pracují, si jich často ani nevšimnou, přestože pravidelně procházejí kolem nich. Nachází se totiž na Josefově. To je taková čtvrť ve čtvrti. Celá je totiž obklopená Starým Městem a málokdo si uvědomuje, že se již na Starém Městě nenachází. A je tu toho tolik k vidění.

Židovské stavby, které můžeme na Josefově objevit, jsou památky světového významu. Pražské židovské město je totiž nejzachovalejším komplexem židovských památek v Evropě. Víte, kam všude můžete zavítat? Je tu několik synagog a starý židovský hřbitov.

Foto: Oyvind Holmstad / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Staronová synagoga

Nejstarší synagogou v Praze je Staronová synagoga vystavěná již ve 13. století. Je hlavním židovskou synagogou Prahy a často je spojováno s mnoha starými legendami. Podle jedné z nich by měl na její půdě být ukryt Golem, středověký ochránce Židů.

Foto: Tilman2007 / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Maiselova synagoga

Maiselova synagoga je nádherná především zvenčí, což u židovských památek nebývá zvykem. Je dobře skryta mezi okolní zástavbou v Maiselově ulici. Jakmile ji ale objevíte, nespustíte z ní oči. Pochází z konce 16. století a dnes se v ní často pořádají kulturní akce s židovskou tematikou.

Španělská synagoga působí z ulice jako obyčejný dům, ale když se půjdete podívat dovnitř, spatříte jeden z nejnádhernějších interiérů, jaký můžete v Praze najít. Je totiž postavena v bohatě zdobeném maurském stylu a uvnitř hraje všemi barvami, kde dominuje barva zlatá. Maurský styl se hojně uplatňoval u novějších synagogálních staveb, a tak byl využit i v druhé polovině 19. století při stavbě této synagogy. Najdeme ji v Dušní ulici.

Foto: Chmee2 / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Španělská synagoga

Za zmínku stojí určitě ještě Pinkasova synagoga v Široké ulici, která je zároveň druhou nejstarší synagogou v Praze. Pochází ze 16. století. Největší synagogou na Josefově je pak Klausová synagoga v těsné blízkosti židovského hřbitova. Ta tu stojí již od 17. století. Vysokou synagogu na pomezí Červené a Maiselovy ulice si často speleteme s běžnou okolní zástavbou, neboť zvenčí nepůsobí jako stavba tohoto typu.

Zmiňme ještě jednu nádhernou synagogu, která se sice nachází mimo Josefov, ale v jeho těsné blízkosti, konkrétně na Novém Městě v Jeruzalémské ulici. Je jednou z nejmladších židovských staveb v Praze a pochází ze začátku 20. století. Jmenuje se Jubilejní synagoga. Postavena je stejně jako Španělská synagoga v maurském stylu. Je nádherná zevnitř, ale působí fascinujícím dojmem i při pohledu zvenčí. V okolní zástavbě si ji všimne každý, kdo tudy prochází.

Foto: Zairon / Wikipedia Commons / CC0

Jubilejní synagoga

Foto: Kent Wang / Wikipedia Commons / CC BY 2.0

Interiér Jubilejní synagogy

Židovské město má ale ještě jeden unikát. Je jím Starý židovský hřbitov, kde se pohřbívalo od 15. století až do 18. století. Najdeme zde hroby slavných židů jako je Jehuda ben Becalel, zvaný Rabi Löw, nebo Mordechaj Maisel. Vzhledem k množství hrobů, které se zde nacházejí a nejsou vždy úplně v nejlepším stavu, působí hřbitov tajemným, někdy až strašidelným dojmem. Procházka tímto hřbitovem je jedním z největších zážitků, jakého se vám může v Praze dostat.

Foto: Jorge Royan / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0
Foto: Besenbinder / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Starý židovský hřbitov

Právě kolem tohoto starého hřbitova často procházíme, aniž bychom o tom věděli. Je totiž obehnán vysokou zdí, přes kterou do jeho útrob nevidíme. Když budete pozorní a půjdete kolem této zdi, zkuste se vytáhnout na špičky. Drobnými otvory možná prohlédnete na hřbitov a uvidíte jeho nekonečnou krásu. Navštívit jej můžete samozřejmě i v rámci prohlídky.

Židovská Praha je jedním z nejkrásnějších míst, které vám může nabídnout to, co žádné jiné evropské město. Komplex památek světového významu, který sem jezdí obdivovat turisté z celého světa.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Josefov

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz