Hlavní obsah
Lidé a společnost

Neznámá místa Prahy: U Karlova náměstí do krypty, kde v roce 1942 zemřelo 7 českých parašutistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: David Sedlecký / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Málokdo o ní ví, přesto je přímo u Karlova náměstí. Středověká krypta, která byla ve 40. letech 20. století plná smrti. Dnes se do ní dostaneme přes Národní památník hrdinů heydrichiády pod kostelem sv. Cyrila a Metoděje. Co se to tu tenkrát stalo?

Článek

Přímo u Karlova náměstí se v Resslově ulici nachází dnes pravoslavný kostel sv. Cyrila a Metoděje. Resslova ulice zde prudce klesá, proto se spodní část kostela, kde najdeme i vstup, nachází nad terénem. Zdolat tedy budeme muset nemalé množství schodů, abychom stanuli před tímto božím chrámem.

Foto: Ludek / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Kostel sv. Cyrila a Metoděje v Resslově ulici u Karlova náměstí

Kostel je už na první pohled barokním dílem. Málokdo by však typoval, že se jedná o pravoslavný kostel. Nebylo tomu tak ale vždy. Původně sloužil kostel římskokatolické církvi a jako mnoho kostelů a klášterů pozbyl za vlády Josefa II. svého náboženského účelu. Bylo to konkrétně v roce 1783. Dnes je hlavním chrámem Metropolitní rady České pravoslavné eparchie.

Pokud si budeme prohlížet interiér chrámu, možná nás přímo u vchodu zaujme deska v podlaze. Právě zde byl původní vstup do chrámové krypty, kterým se tam dnes již nedostaneme. Pokud chceme navštívit kryptu, musíme vyjít z kostela ven a sejít po schodíšti na úroveň ulice. Právě zde je vstup do Národního památníků hrdinů heydrichiády.

Foto: VitVit / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Interiér kostela sv. Cyrila a Metoděje

Už při vstupu se nalézáme prakticky pod terénem kostela. Právě v těchto prostorách nalezneme i vstup do krypty, o které vám dnes chceme povědět. V roce 1942, při okupaci Česka nacistickým Německem, zde totiž nalezlo svůj úkryt sedm parašutistů, kteří byli účastníky atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Čest jejich památce. Jednalo se těchto sedm hrdinů: Adolf Opálka, Jozef Gabčík, Jan Kubiš, Josef Valčík, Josef Bublík, Jan HrubýJaroslav Švarc.

Parašutisté zde měli přečkat jen krátký čas, než se přesunou na jiné místo, ale parašutista jiné operace a československý voják Karel Čurda jejich úkryt prozradil gestapu. 18. června 1942 tak kostel obklíčilo na 800 příslušníků gestapa. Tři z ukrývajících se můžu padli na kůru kostela při obraně, čtyři se bránili dobývání krypty. Němci po nich pálili skrze malá okénka z ulice, házeli jim do krypty granáty, které parašutisté vyhazovali zpět ven. Stejně tak pokus o vytopení krypty ztroskotal, neboť čeští vojáci vystrkovali hadice z krypty okny zpět ven.

Foto: jockrutherford / Wikipedia Commons / CC BY-SA 2.0

Krypta pod kostelem sv. Cyrila a Metoděje. Busty padlých vojáků a v pozadí schodiště, kterým do krypty vniklo gestapo. Dnes již neslouží jako vchod do krypty

Když němečtí vojáci rozbili desku u vchodu kostela, aby mohli po schodech sestoupit do krypty, poslední ušetřenou kulkou se čtyři čeští hrdinové uchránili zajetí a následnému mučení ze strany gestapa. Poslední kulkou si každý vzal svůj život.

Památník heydrichiády připomíná důležité momenty druhé světové války, úkryt i smrt parušitistů a následná zvěrstva, která Německo podniklo jako odplatu za atentát na Reinharda Heydricha, zejména zničení obcí LidiceLežáky.

Foto: jockrutherford / Wikipedia Commons / CC BY-SA 2.0

Krypta původně sloužila k ukládání ostatků

Až půjdete někdy po Karlově náměstí, vzpomeňte si, že se jen pár kroků od vás nachází kostel sv. Cyrila a Metoděje, kde došlo k tomuto souboji. Zajděte se podívat do krypty a vzdejte hold hrdinům, kteří položili vlastní život ve snaze osvobodit českou zemi od nacistické okupace.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz