Hlavní obsah
Cestování

Neznámá místa Prahy: V domě na Starém Městě se skrývají unikátní románské sklepy ze 12. století

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Octopus moldavicus / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Románský sklep v Paláci pánů z Kunštátu a Poděbrad

Praha je plná míst, která se svou krásou a unikátností vyrovnají těm neslavnějším památkách, ale mají jednu podstatnou výhodu. Netísní se u nich davy turistů a vy si je tak můžete vychutnat v klidu a nikým nerušeni.

Článek

Hledáte v Praze netradiční místo, o kterém většina turistů nemá ani tušení, že existuje? Pak je to právě Palác pánů z Kunštátu a Poděbrad, který se vám bude zamlouvat. Najdete ho v Řetězové ulici, která je už sama o sobě unikátní.

Řetězová ulice se řadí k jedné z nejužších, ale běžně průchozích uliček. Už v ní můžete zažít zcela zvláštní atmosféru. Moc lidí tudy totiž neprochází. A tak se do ní můžete z Liliové ulice vypravit prakticky sami a vychutnat si to těsné sevření domů z obou stran. Zhruba v polovině se ale ulice rozšiřuje. Právě tam najdete vstup do dvora, na kterém se skví nápis, že se nachází u pánů z Kunštátu a Poděbrad.

Dům působí zcela obyčejně, prošel totiž mnoha přestavbami, a tak byste jej od okolní zástavby rozlišili jen těžko. Dnes v něm naleznete galerii a pivní bar. Stojí tu ale už od 12. století, a tak se řadí k těm nejstarším domům, jaké můžete v Praze objevit. Kolem roku 2007 byl zrekonstruován. Od té doby jsou ve vrchních patrech luxusní byty. Nás ale patra domu nezajímají. A nezajímá nás ani jeho přízemí. To, co je na tomto domě zcela unikátní, je jeho podzemí.

Když totiž sejdeme do suterénu, najdeme tam tři místnosti původního románského paláce. Tyto prostory se řadí k těm nejzachovalejším prostorům u nás vystavěným v románském slohu. Dlouho se o těchto prostorách ale nevědělo. Byly objeveny až v polovině 20. století. Nyní sem můžete sestoupit a obdivovat kus české historie, často doplněný uměním, které zde vystavuje místní galerie.

Foto: ŠJů / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Úzká část Řetězové ulice vlevo, vstup do dvora paláce vpravo

Hlavní podzemní sál je monumentálním prostorem zaklenutým šesti poli křížové klenby. Navíc se v sále nachází dva sloupy, které ji podpírají, zdobené jsou románskými hlavicemi a patkami. Jakmile sem člověk vstoupí, cítí se, jako by se přenesl o tisíc let zpět. Všechno tu totiž působí, jako by se to za celé tisíciletí vůbec nezměnilo.

Postranní místnosti jsou sice menší, ale vzhledem k tomu, že se v nich nacházejí vytápěcí zařízení, tehdejší krby, jsou němými svědky toho, že všechny tyto místnosti bývaly obytné. Vzhledem k navyšování terénu Starého Města je velmi pravděpodobné, že dnešní podzemí bylo dříve přízemím. Návštěva tohoto místa je tak zcela unikátní v tom, že nám nabízí pohled na to, jak se ve 12. století v Praze žilo. Obdobné prostory můžeme najít ještě v podzemí Staroměstské radnice, kde se taktéž jednalo o obytný dům.

Místo je přístupné zdarma pro návštěvníky restaurace v přízemí domu a je možné jej navštívit během její otevírací doby. Prohlídky mimo návštěvu restaurace jsou možné po domluvě. Návštěva ale určitě stojí za to. Budete překvapeni, co vše se může skrývat v domě, který zvenčí vypadá tak obyčejně.

Zpracováno na základě:

a vlastní návštěvy

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz