Hlavní obsah
Jídlo a pití

Oblíbená káva leze do peněz. Utratíme za ni i tisíce korun a ani nám to nepřijde

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Chevanon Photography / Creative Commons / pexels.com

Lidé milují kávu. Spousta z nás si po ránu a možná znovu i během dne dopřává šálek lahodné kávy. Bez ní si neumíme den ani představit. Jenže to není tak úplně levná neřest. Může nás totiž vyjít i na tisíce.

Článek

Dobrá káva je dnes v restauracích luxusním zbožím. Málokde si dáte kávu, která vám bude skutečně chutnat. Tam, kde ji připravují výborně, si za ni většinou výrazně připlatíte. V Praze není výjimkou, že za klasické espresso necháte i 60 a více korun. Pokud si takovou kávu dáváte v kavárnách pravidelně, vyjde vás to měsíčně na pěkné peníze. My se ale v našem článku chceme zaměřit na kávu, kterou si připravujete doma. I na ní se totiž můžete plácnout přes kapsu, přitom vám to ani nepřijde.

Pokud si doma chcete připravit pravé italské espresso, pak máte v zásadě dvě možnosti. Použít kávu ve své standardní podobě, zrnkovou nebo mletou, na kterou ale většinou potřebujete poměrně drahé kávovary, nebo využívat výdobytků moderní technologie a připravovat si kávu z kapslí, na které vám stačí kávovar mnohem levnější. A to je ten zásadní problém. Mnoho lidí volí kapsle právě z důvodu, že náklady na kávovar jsou často i mnohonásobně nižší. Jenže mnohdy zaplatí ještě víc.

Kávovary na mletou či zrnkovou kávu jsou mnohem dražší, ale káva, kterou do nich kupují, je z principu mnohem levnější než právě kapsle. Samozřejmě srovnáváme vždy kávu a kapsle ze stejné řady od stejného výrobce. Jinak by srovnání nemělo smysl.

Když si připravujete kávu z kapslí, vyjde vás každý šálek přinejmenším na dvojnásobek ceny standardní kávy, mnohdy je to ale i trojnásobek nebo i více. Zdání tak někdy může klamat a my se tak za čas dostane do bodu zlomu, kdy se naše nízké počáteční náklady na kapslový kávovar srovnají s cenou dražšího kávovaru. Pak už nám nezbývá nic jiného než konzumace drahé kávy, kdy jsme na tom s každou další kávou prodělali více a více.

Pokud patříme mezi pravidelné konzumenty kávy, pak je tento rozdíl tím větší, čím více kávy vypijeme. Klasické espresso by se mělo připravovat přibližně z 8 či 9 gramů kávy, ale uzpůsobit si váhu kávy použitou na výrobu jednoho šálku může každý individuálně. Z jednoho kilogramu zrnkové kávy však v průměru připravíme přibližně 120 šálků kávy. A to není úplně málo. V kapsli už máme obsah kávy předem daný, nemůžeme si tedy zvolit sílu naší kávy, což je pro mnohé podstatná nevýhoda.

Kávové kapsle jsou však problematické i z hlediska jejich recyklace. Přestože jsou často vyráběny z hliníku či z plastu s hliníkovým víčkem, nepatří rozhodně do kontejneru na plasty. Jejich recyklace je velkým problémem. V poslední době se však hledají možnosti nového využití pro použité kávové kapsle. Dělají se z nich například ploty. Existují však již i znovuplnitelné kapsle nebo kapsle z bioplastu, které jsou pro životní prostředí šetrnější.

Konzumujeme-li tedy kávu v domácím prostředí, ušetříme oproti restauracím a kavárnám značné množství finanční prostředků. Existují však ekonomické a méně ekonomické možnosti domácí konzumace kávy. Záleží jen na tom, kolik jsme za kávu ochotni zaplatit. Káva je však rozhodně neřest, která nás při průměrné konzumaci může stát pěkné peníze. Za rok za ni někteří utratí i několik tisíc korun.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Plnění

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz