Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Ochlazení v Evropě až o 20 stupňů? Hrozba kolapsu golfského proudu visí nad naším kontinentem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seabamirum / Wikipedia Commons / CC BY 2.0

Ilustrační foto

Golfský proud je pro Evropany samozřejmostí, díky němu si můžeme v západním státech užívat více tepla. Co kdyby ale najednou přestal proudit? Byla by to celosvětová katastrofa, která by dopadla zejména na Evropu.

Článek

Golfský proud, o kterém se učí už děti na základních školách, vzniká překvapivě při pobřeží Ameriky v Mexickém zálivu. Teprve pak směřuje skrze Atlantský oceán k Evropě, kde se rozděluje na dvě větve. Jedna z nich proudí zejména kolem Velké Británie do Skandinávie, ta druhá pak kolem Španělska do severní Afriky. A jeho vliv na Evropu není zanedbatelný. Právě díky Golfskému proudu jsou zimy v západní Evropě a ve Skandinávii daleko mírnější, než by byly, kdyby Golfský proud neexistoval. To se dá ukázat na srovnání mezi místy se stejnou zeměpisnou šířkou. Lednové teploty v Kanadě, která je na úrovni evropského Norska, jsou nižší až o 30 stupňů Celsia.

Nyní se objevily důkazy o tom, že Golfský proud slábne. Je tak velmi pravděpodobné, že se v budoucnu zcela zastaví. Kdy k tomu dojde, se však nedá odhadnout. Může to ale být ještě v tomto století. Za posledních 80 let ztratil golfský proud na síle až 15 procent. A to už je alarmující. Předpokládá se, že důvodem jeho zastavení bude problém globálního oteplování. Pokud k takové události v budoucnosti dojde, utrpí tím zejména Evropa.

Voda v Atlantiku se ochladí, změní se podnebí zejména v západní Evropě. Velká Británie by v takovém případě mohla očekávat postupné ochlazení až o deset stupňů, ve Skandinávii by byl pokles ještě dramatičtější. Předpokládá se propad asi o 20 stupňů. Pokles teplot bychom však pocítili i u nás.

Zastavení Golfského proudu by ale mohlo mít za následek i kolaps Amazonského pralesa v jižní Americe. Množství skleníkových plynů, které by se pak z tohoto důvodu dostaly do atmosféry, by mohlo být velkým celosvětovým problémem. Podle vědců je proud na pokraji kolapsu již nyní a je třeba začít okamžitě jednat a předejít této globální katastrofě.

Možností, jak oslabování Golfského proudu zmírnit nebo úplně zastavit, by mohlo být snížení uhlíkových emisí. Právě ty se totiž na slábnutí proudu výrazně podílejí. Proud nejen že slábne, ale přestává být i stabilní. Pokud se zhroutí, je dost pravděpodobné, že bude proudit dál, ale jeho síla bude minimální.

Klimatické změny, které by byly touto událostí způsobeny, by byly nevratné a zcela by změnily svět tak, jak ho známe dnes. Pocítil by je každý na této planetě, i když nežije přímo v blízkosti proudu. Na celém světě by mohlo dojít k úbytku srážek a k výraznému vzestupu hladiny světového oceánu.

Důkazy o tom, že Golfský proud slábne, by pro nás měly být varováním, které bychom rozhodně neměli brát na lehkou váhu. Až se totiž jednou Golfský proud zhroutí, už bude pozdě něco napravovat.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Proud
Mořské proudy

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz