Hlavní obsah
Sport

Olympijské hry 1980 v Moskvě: Skandál plný dopingu, bojkot západních zemí i invaze do Afghánistánu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Frans Van Heerden / Creative Commons / pexels.com

Olympijské hry

Olympijské hry, které se uskutečnily před 44 lety, už asi navždy zůstanou tmavou skvrnou na tváři této prestižní a starobylé soutěže. Šlo totiž o nejvíce bojkotované hry v celé historii sportu.

Článek

V létě 1980 se olympijský oheň přesunul do Moskvy, která v té době byla hlavním městem Sovětského svazu. Měly se tu totiž odehrát 22. letní olympijské hry. Jenže to byla jen velká fraška doprovázená jedním skandálem za druhým.

Všechno to začalo již několik let před konáním těchto her v době, kdy se vybíralo město vhodné pro jejich konání. Tehdy totiž kandidovala i Praha a měla velké šance na to, aby se stala dějištěm této prestižní sportovní soutěže. Jenže z nespecifikovaných důvodů Praha v momentě, kdy kandidaturu vyhlásila Moskva, odstoupila. A tak Mezinárodní olympijský výbor vybral právě tuto metropoli východního bloku.

Jenže pak přišel rok 1979. Afghánistán ležel za jižní hranicí Sovětského svazu a většina příslušníků afghánské armády měla úzké vztahy spjaté s Ruskem. Proto se i stát začal levicově orientovat, což se ale nelíbilo místním a na mnoho místech po celé zemi vznikaly protesty. Pomáhat v těchto protestech měly afghánskému lidu i USA, které jim dodávaly zbraně. A tak v prosinci roku 1979 dorazila do Afghánistánu Sovětská vojska, která jej obsadila a začala okupace.

A to se samozřejmě nelíbilo západu, zejména pak Američanům. V rámci nesouhlasu se sovětskou okupací Afghánistánu začaly západní státy v létě následujícího roku bojkotovat olympijské hry. Mnoho tradičně silných států se tak olympiády nezúčastnilo. Někteří z jejich sportovců se sice na olympiádu dostali, soutěžit však nesměli pod svojí vlajkou.

Česko jako komunistický stát olympiádu nebojkotovalo, a tak se mohlo jejího konání zúčastnit. Avšak vzhledem k absenci těch nejsilnějších států se v tomto případě jednalo jen o souboj mezi Sovětským svazem a východní částí tehdejšího rozděleného Německa. Tyto dva státy si rozdělily nejvíce medailí.

Celkem se her zúčastnilo 80 zemí. Pro srovnání lze uvést, že letních olympijských her, které se letos uskutečnily v Paříži, se zúčastnili zástupci z 204 zemí. Moskvě to však bylo jedno. Sportovní utkání, klání, závody a souboje probíhaly, jako by se nic nedělo. SSSR získalo 195 medailí a východní Německo 126 medailí. Československá výprava skončila na 13. místě se ziskem 14 medailí.

Olympiádu doprovázely i nevídané skandály spojené s dopingem. Několik desítek sportovců nehrálo čestně. V té době se to ale jednak nedalo prokázat, jednak neměl Sovětský svaz zájem na tom, aby se tyto skandály dále propíraly.

22. olympijské hry v Moskvě roku 1980 tak zůstanou ostudnou skvrnou na tváři sportu, kterou z historie olympijských her jen tak někdo nevymaže.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz