Hlavní obsah
Názory a úvahy

Olympijský ceremoniál byl fraškou nehodnou olympijských her a zběsilým pobíháním po celé Paříži

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Rijin S / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Olympijské hry v Paříži byly zahájeny. A jak už bývá zvykem, jejich zahájení vždy provází slavnostní ceremoniál. Ten pařížský se ale moc nepovedl. Naživo ho prakticky nikdo nemohl vidět celý.

Článek

Zahájení olympijských her je za námi. Ne každý ale jásá nad tím, jak Francie zahajovací ceremoniál pojala. Výprava celého programu byla sice fenomenální, avšak už délka ceremoniálu, která přesahovala čtyři hodiny, byla pro sledující doslova neúnosná. Velkým negativem navíc bylo to, že se ceremoniál neodehrával na jednom místě tak, jak bývá zvykem, ale postupně se přesouval podél řeky Seiny kolem Louvru až k Eiffelově věži.

Diváci, kteří se tak sešli u řeky, aby tento jedinečný zážitek viděli, mohli vždy spatřit jen jeho část, protože se v čase přesouval dál od nich. Vinou nepříznivého počasí, kdy prakticky celý zahajovací ceremoniál silně pršelo, si ale diváci neužili ani tu část ceremoniálu, která se odehrávala přímo před nimi.

Samotný ceremoniál byl sice velmi efektní a jistě nákladnou podívanou, měl však hned několik zásadních nedostatků. Podstatná část toho, co se v něm dělo, bylo předtočena. Šlo tak pouze o promítání na plátno. Některá vystoupení pak byla povedenější, některá nikoli. Lady Gaga na zahájení olympijských her byla totální přešlapem, stejně tak některá taneční vystoupení včetně nejdiskutovanější ztvárnění obrazu Poslední večeře.

Poslední večeře jako slavný obraz Leonarda da Vinciho má totiž znázorňovat Ježíše Krista a jeho apoštoly při poslední večeři právě v momentě, kdy jim Ježíš sděluje, že ho někdo zradil. Francie ale zvolila velmi kontroverzní ztvárnění, když Ježíše a apoštoly během ceremoniálu ztvárnily drag queens. To vyvolalo vlnu nevole, zejména pak u věřícího obyvatelstva po celém světě. Pořadatelé se za to sice omluvili, avšak dojem z celého ceremoniálu už to nezachránilo.

Francie se slavnostním zahájením, kde vystoupili prakticky všechny menšiny, ať už národnostní či sexuální, snažila ukázat toleranci ve společnosti. To ale bohužel nevyšlo tak, jak mělo. Tolerance mezi lidmi ve společnosti je totiž i dnes velmi ožehavé téma. Pořadatelé totiž sice zvolili velmi kontroverzní ztvárnění, na druhou stranu ale žádným způsobem tato menšina křesťanské hodnoty nedehonestovala.

Nakonec je třeba poznamenat, že i na celé té frašce, kterou ceremoniál byl, se našly i světlé momenty. Jízda umělého koně na řece Seině vypadala velmi efektně. Celou podívanou pak zakončila kanadská zpěvačka Céline Dion zpívající z prvního patra Eiffelovy věže píseň od slavné francouzské šansoniérky Edith Piaf. Těžce nemocná zpěvačka zpívala nádherně a byla tou nejlepší tečkou za tak trochu nepovedeným průběhem ceremoniálu.

Země, která pořádá olympijské hry, se vždy chce převést. Francie vsadila na svou historii, což bylo po stránce obsahové skvělou volbou. Jak ale praví staré české přísloví, tak méně je někdy více. A to platí v případě olympijského ceremoniálu dvojnásob. Kdyby toho bylo méně, bylo by celé zahájení přehlednější a jistější.

Zpracováno na základě:

a na základě vlastního názoru na zahajovací ceremoniál olympijských her v Paříži 2024

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz