Hlavní obsah
Umění a zábava

„Otec byl toho večera poněkud neklidný“: Nova natáčí Studnu, vrahem totiž nemusel být otec

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jiří Borový / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0

David Švěhlík (uprostřed)

Televize Nova se rozhodla, že natočí seriál o příběhu rodiny Jelínkových, který známe jako případ Studna. Promítnout by se do něj měly i nově objevené skutečnosti, které v původním zpracování chyběly.

Článek

Příběh rodiny Jelínkových byl zpracován v jedné z epizod seriálu Třicet případů majora Zemana. Tento díl byl natočen v roce 1978 a popisuje události roku 1968. V původním zpracování se ale počítá s tím, že vraždil otec Stanislav Jelínek starší. Tak byl totiž případ Státní bezpečností uzavřen.

Jenže během desítek let, které uplynuly od premiéry dílu s názvem Studna, se objevily nové skutečnosti, které staví celý příběh do jiného světla. A právě televize Nova se rozhodla, že případ znovu otevře v šestidílném seriálu, který bude ke zhlédnutí na její platformě Voyo. V hlavních rolích by se měl objevit David Švehlík, Johana Matoušková a Filip Červenka. V čem ale došlo k posunu od oficiální verze známé z komunistického seriálu?

Vyšlo najevo, že Stanislav Jelínek mladší, který jako jediný masakr přežil, několikrát změnil svou výpověď. A to je při nejmenším podezřelé. Všechno totiž začalo jednoho večera, kdy se Stanislav Jelínek starší bál, co bude následovat po bitce se sousedem. Hrozilo mu totiž vězení. V první výpovědi syn Jelínka uvedl, že šel s vědrem ke studni, aby nabral vodu a někdo cizí ho zezadu překvapil, pořezal ho a hodil do studně. Z té se poté Jelínkovi mladšímu podařilo dostat.

Když se ale Státní bezpečnosti podařilo prokázat, že nemohlo jít o nikoho cizího, neboť vědro se kterým šel pro vodu, bylo po celou dobu stále v domě, svalil Jelínek mladší vinu na otce. Podle něj Jelínek starší zavraždil matku sekerou, syna pořezal a shodil do studně a následně zapálil dům. Pak spáchal sebevraždu a jeho bezvládné tělo spadlo za Jelínkem mladším do studny. Synovi se nakonec podařilo ze studně dostat.

Jenže ani tohle nebyla tak úplně pravda. Kriminalistům se opět podařilo dokázat, že Jelínek mladší lže. Rány od nože, které měl na rukou a na krku mu nemohl způsobit někdo jiný, musel si je způsobit sám. To pak Jelínek i sám přiznal. Otec po něm chtěl, aby spáchal sebevraždu, syn se nechal přemluvit a pořezal se. Když byl pak ve studni, otec za ním skočil a začal boj na život a na smrt, ze kterého Jelínek mladší vyšel jako vítěz. Tak byl případ uzavřen, a tak je i znázorněn v epizodě Třiceti případů majora Zemana.

Kriminalisté se v té době ale nezajímali o to, jak široká byla studna. Moderními metodami bylo však možné prokázat, že vzhledem k šířce studny pouhých 80 centimetrů, nebyl zápas na život a na smrt možný. Ten, který spadl či skočil do studny jako druhý, by toho, kdo už tam byl, vahou svého tělo ponořil pod hladinu a nedal by mu možnost přežít. Byl by tedy jistým vítězem. Pokud Jelínek mladší tedy ve studni skutečně byl, skočil tam až jako druhý.

Vše tak nasvědčuje tomu, že nevraždil otec, tak jak jsme si více než 50 let mysleli, ale že vrahem byl syn. Duševní poruchou totiž netrpěl pouze otec, trpěl jí i jeho syn. Novodobé poznatky a spisy, které byly během pátraní objeveny, jistě použijí tvůrci seriálu, aby příběh zpracovali věrohodně tak, jak se skutečně stal.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz