Hlavní obsah
Finance

Paušální daň může snížit výši důchodu i o polovinu. Lidé v paušálu přicházejí o peníze a neví o tom

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Paušální daň se na první pohled může zdát velice výhodná. Podnikatelé s vyššími příjmy díky ní mohou ušetřit ročně i desetitisíce korun. Jenže často netuší, že se tím připravují o svůj důchod.

Článek

Paušální daň nejvíce ocení podnikatelé, kteří nevydělávají malé peníze. Výše paušální daně, která v sobě zahrnuje jak daň z příjmu, tak pojistné na zdravotní a sociální pojištění, se totiž nemění. A její první pásmo může využít každý podnikatel, který má měsíční příjmy do maximální výše 125 000 Kč měsíčně.

Pokud bych byl podnikatel, který není v paušálním režimu, a měl bych příjmy rovnající se ziskům například ve výši 80 000 Kč, pak z toho musím jednou za rok odvést daň a doplatit případné rozdíly mezi zálohou na zdravotní a sociální pojištění. Při rozpočítání na měsíc tak z oněch 80 000 Kč odvedu měsíčně 9 400 Kč jako daň z příjmu po uplatnění základní slevy na poplatníka, dále pak 5 400 Kč za zdravotní pojištění a 11 600 Kč na sociální pojištění. Ze zisku 80 000 Kč mi tak zbyde pouze 53 600 Kč.

Jenže v případě paušálního režimu je třeba odvést jen paušální daň ve výši 7 498 Kč, takže budu mít v čistém vyjádření 72 502 Kč. Základní sleva na poplatníka se v takovém případě uplatnit nedá, každopádně vidím, že rozdíl je více než markantní. Jako poplatník v paušálním režimu budu mít měsíčně o 18 902 disponibilních finančních prostředků více. A to se určitě bude líbit každému podnikateli.

Jenže většina z těchto podnikatelů už si neuvědomuje, že se tím připravuje tak trochu o klidné stáří. Pokud bychom totiž na základě důchodové kalkulačky porovnali výše důchodů v současných cenách, zjistíme, že podnikatel v paušálním režimu je na tom mnohem hůře.

Ten, kdo podniká, aniž by využíval institutu paušální daně, a vydělával by pravidelně každý měsíc oněch 80 000 Kč, berme podnikatele narozeného v roce 2000, podnikajícího od roku 2020, pobíral by v důchodu při současném stavu a dnešních cenách 18 768 Kč.

Podnikatel v paušálním režimu ale příjmy nevykazuje, a tak se mu jako příjem počítá 50 % průměrné mzdy v národním hospodářství, které každý rok stanovuje Ministerstvo práce a sociálních věcí. Takový příjem je v současné době stanoven na 20 100 Kč. Při odchodu do důchodu tak bude podnikatel pobírat pouze 11 820 Kč.

Ještě výraznější rozdíl je u podnikatele, který má měsíční příjem z podnikání rovnající se zisku 100 000 Kč. V paušálním režimu dostane stále jen 11 820 Kč, bez paušálního režimu 22 839 Kč. Důchod je tedy téměř o polovinu nižší. Při příjmu či zisku vyšším než 100 000 Kč už může být důchod nižší i o více než polovinu.

Je třeba brát v potaz, že vypočtené částky jsou pouze orientační a vypočítané na základě dostupných důchodových kalkulaček. Princip je však jasný. Podnikatelé mají v paušálu mnohem vyšší současné disponibilní příjmy, avšak pokud takové peníze nebudou ukládat a zhodnocovat, pak by mohli být v důchodu nemile překvapeni. Je tedy třeba se vždy rozhodnout, která z těchto variant je pro daného člověka přijatelnější.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz