Hlavní obsah
Lidé a společnost

Petr Muk odešel už před 14 lety: Pohřben byl podle židovského rituálu, přestože nebyl žid

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Lobubo / Wikipedia Commons / volné dílo

Petr Muk

Petr Muk byl výjimečnou osobností na české hudební scéně. Měl naprostý osobitý hlasový projev, díky kterému byly jeho písně naprosto jedinečné. I jeho ale dohnal démon alkohol v kombinaci s léky.

Článek

Petr Muk se narodil v roce 1965 v Českých Budějovicích. Přestože už od patnácti let vystupoval s různými hudebními kapelami, nenapadlo ho, že by se tím jednou mohl živit. Vystudoval tedy stavební školu. Nakonec se ale stejně věnoval hudbě. První profesní úspěchy přicházejí s kapelou Oceán, která fungovala od roku 1985 až do počátku 90. let. Do povědomí veřejnosti se dostává i s kapelou Shalom.

Na sólovou dráhu se Muk vydal v roce 1997 a slavil velké úspěchy. Po roce 2000 získal dvakrát stříbrného a jednou bronzového slavíka v anketě popularity Český slavík. Zpívá, jak přejaté písně od jiných českých interpretů, tak písně složené přímo pro něj. Mezi jeho největší hity patří skladby jako například Tančíš sama nebo Ráchel, která vznikla ještě v době, kdy byl členem kapely Oceán.

Když jeho popularita ustupuje, snaží se Muk na hudební scéně udržet učinkováním v muzikálech. Vyzkoušel jich hned několik. Objevil se tak v Rusalce, Johance z Arku, Galileovi, Golemovi i v Mona Lise. Vždy se jednalo o hlavní nebo velmi důležité role.

Celý život Petra Muka byl protknut jednou velkou touhou. Od mládí totiž inklinoval k judaismu, aniž by byl žid. Přestože nakonec nikdy k židovství nekonvertoval, dodržoval židovské svátky a tradice. Vařil maso i mléko zvlášť v různém nádobím, držel půsty, slavil Pesach i Chanuku. Přitom respektoval katolické vyznání své ženy. K tomu, že nekonvertoval, měl jediný důvod. Nemohl by o sobotách pracovat, a to by mu narušilo jeho pracovní řád.

Inklinace k judaismu byla v jeho tvorbě patrná již od prvopočátku. Nejslavnější píseň kapely Oceán byla inspirována Starým zákonem a zpívá se v ní o Davidově hvězdě. Skupina Shalom, jejíž název byl odvozen od židovského pozdravu, se pak na judaismus zaměřovala ještě více. Velký sen si splnil alespoň symbolicky, když byl obsazen do muzikálu Karla Svobody Golem, ve kterém měl tu čest ztvárnit jednoho z největších pražských rabínů, rabína Löwa.

24. května 2010 byl Petr Muk ve svém bytě nalezen mrtev. Příčinou smrti bylo udušení zvratky. V těle byl přítomen alkohol spolu v kombinaci s léky. Osud velkého českého zpěváka se tak znenadání naplnil. Jeho smrt byla následkem dlouhodobé nadměrné konzumace alkoholu, kterou můžeme označit jako závislost.

Jeho rodina ale respektovala jeho lásku a obdiv k judaismu. Vystrojila mu pohřeb, který dodržoval všechny židovské tradice, přestože obřad proběhl v křesťanském kostele a uložení ostatků na křesťanském hřbitově.

Hlas Petra Muka na hudební scéně chybí. Není tu nikdo, kdo by ho mohl alespoň z části nahradit. Čtyři roky po něm odešla do hudebního nebe i Iveta Bartošová, jeho dobrá kamarádka, se kterou nazpíval mnoho krásných duetů.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz