Hlavní obsah
Cestování

Pevnost Boyard: Známe ji od dětství a přitom o ní nic nevíme

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: base Merimée / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Pevnost Boyard známe a vídáme už od dětství díky nekonečné televizní soutěži, která se už desítky let natáčí právě na této pevnosti. Ale znáte pevnost Boyard doopravdy? Víte, k čemu sloužila, nebo jak je velká?

Článek

Desetiletí uběhly od chvíle, kdy se na pevnosti Boyard natáčel první díl francouzské soutěže, kde skupina celebrit vstupovala do místností pevnosti, plnila úkoly, získávala klíče a indicie, aby na konci mohla zkusit uhodnout heslo, které je vpustí do sálu s pokladem, odkud mohou přinést tzv. boyardy. Výhra vždy putovala na dobročinné účely.

I Česká republika měla své zástupce na pevnosti Boyard, neboť mezi roky 2016 a 2018 zde natáčela televize Prima českou verzi soutěže s Liborem Boučkem coby moderátorem. A soutěž na pevnosti Boyard budila vždy zájem diváků, a to nejen kvůli nestárnoucímu otci Fourasovi nebo malému Paklíčovi, ale hlavně kvůli lokalitě, ve které se odehrávala. Na staré francouzské pevnosti uprostřed moře.

Foto: Eric Salard / Wikipedia Commons / CC BY 2.0

Pohled na přístupové plošinu k pevnosti Boyard

Pevnost Boyard leží v moři nedaleko pobřeží poblíž francouzského města Bordeaux. Stavět se začala hned na začátku 19. století, konkrétně v roce 1801, za vlády slavného Napoleona Bonaparta. Původně měla sloužit pouze jako ochranná pevnost, která by strážila francouzské pobřeží před průnikem cizích vojsk. Její stavbu se však nedařilo dokončit.

Kvůli nestabilitě pískovcových základů byla její stavba v roce 1809 odložena na neurčito. Jak ale sílilo vojenské napětí mezi tehdejší Francií a ostrovní Británií, o několik desítek let později se zdála její výstavba nutností. Mezi roky 1837 a 1857 tak došlo k obnovení prací a dokončení této jedinečné stavby. Až 250 vojáků pak dohlíželo na bezpečnost Francie.

Foto: Jebulon / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Věž musela být před rokem 1990 znovu vybudována, aby v ní mohly být natáčeny scény s otcem Fourasem pro televizní soutěž

Když už nebyla obrana před cizími vojsky nutná, začala pevnost postupně sloužit jako vězení. Bylo tomu tak zejména v době Pařížské komuny na jaře roku 1871. Pak už se pro ni nenašlo využití, byla opuštěna a postupně začala chátrat.

Jak moc se na ni podepsal zub času, je možné vidět ve filmu Dobrodruzi z roku 1967 s Alainem Delonem. Děj se totiž částečně odehrává právě na pevnosti Boyard. Na její neutěšený a zoufalý stav se můžete podívat ve videu z filmu.

Teprve před rokem 1990 započala její kompletní rekonstrukce, aby byla vhodným místem pro první ročník soutěže, která se u nás vysílala pod názvem Klíče od pevnosti Boyard. Později došlo ke zkrácení tohoto názvu na jednoduché Pevnost Boyard. A věřte nebo ne, francouzská verze soutěže se točí dodnes. Představitel otce Fourase je akterém v této hře již od druhého ročníku, tedy od roku 1991.

Foto: Cobber17 / Wikipedia Commons / CC BY 3.0

Přestože v soutěži to vypadá, že je pevnost na širém moři, ve skutečnosti se nachází kousek od pobřeží mezi dvěma ostrovy

Přestože pevnost působí mohutně a majestátně, svým vzhledem dosti klame. Nejde o žádnou velkou stavbu. Je dlouhá 68 metrů, široká 31 metrů a vysoká pouhých 20 metrů. Protože se na pevnost nedá dostat jinak než lodí, byly z jedné strany stavby vybudovány plošiny, ze kterých je možné do pevnosti vstoupit hlavní branou, nikoli člunem a pak stoupat po nebezpečném schodišti.

Pokud někdy navštívíte západní Francii, pevnost Boyard určitě nevynechejte. Je to jedinečná stavba. Projet se však může pouze na lodi kolem ní, vstup do ní není návštěvníkům umožněn.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Pevnost Boyard
Bordeaux

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz