Hlavní obsah
Lidé a společnost

Po kom je pojmenovaný Barrandov a jakou souvislost má s Nerudou? Toto je příběh Joachima Barranda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Humoristické listy, roč. 1883, č. 43 / Wikipedia Commons / CC-PD-Mark

Barrandov známe všichni. Jsou tam věhlasné filmové ateliéry a sídlí tam i televizní stanice. Proč se ale v tomto slově píší dvě “r”? Příběh majitele toho jména je totiž stejně zajímavý jako místo samo.

Článek

Tento skutečný příběh se začíná ve Francii roku 1799, kdy se tam narodil Joachim Barrande, čteno Žoakym Barand. Než ho osud spojil s českými zeměmi, vystudoval polytechnickou školu a dále školu zaměřující se na výstavbu mostů a silnic. Je autorem mostu ve francouzském městě Saumura, který tam stojí dodnes. V roce 1826 se dostal do služeb francouzského krále Karla X. Stal se vychovatelem jeho vnuka Jindřicha. Jenže v roce 1830 vypukla ve Francii třídenní revoluce, která svrhla dynastii Bourbonů. Královská rodina tak musela odejít do exilu. A s nimi odešel i Barrande.

Novým místem jejich pobytu se stal nejprve britský Edinburgh. Zde se Barrande začíná zajímat o paleontologii, která ho uchvacuje čím dál tím víc. Královská rodina se ale záhy v roce 1832 přesouvá do českých zemí na hrad Buštěhrad, který se nachází nedaleko dnešního Kladna. Epidemie cholery řádící v okolí je ale brzy donutí Buštěhrad opustit a uchýlit se na Pražský hrad.

Joachim Barrande byl mužem vědy a ještě k tomu nedokázal ukojit svou touhu po vědění. Brzy se dostává do kontaktu s českými vědci a umělci té doby. Jeho přítelem se stává Kašpar Šternberk, který byl jedním z prvním sběratelů zkamenělin a je považován za zakladatele paleontologického výzkumu na našem území. A Barrande s ním jeho zájem sdílí. Když se jednoho dne Barrande procházel pod Děvínem na břehu Vltavy, objevil zkamenělinu hlavonožce. A vášeň byla na světě. Při své práci pro Kašpara Šternberka objevil naleziště zkamenělin v údolí Berounky. Toto území pak zkoumal nejčastěji, vypravoval se ale i do vzdálenějších míst napříč Evropou.

Jeho životní kroky ho spojily i se slavným českým básníkem Janem Nerudou, jehož díla měl možnost poznat ještě předtím, než vešel do povědomí lidu. U Barranda totiž sloužila matka Jana Nerudy, která uměla francouzsky. Vznikl mezi nimi přátelský vztah a když se Barrande naučil česky, byl jedním z prvních, kteří měli tu možnost přečíst si prvotiny mladého Jana Nerudy. Na motivy jeho života napsal Neruda i jednu z Povídek malostranských o starém pánovi z Malé Strany, který sbírá kameny. Jedná se o povídku s názvem Hastrman.

Ještě v osmdesáti letech zkoumal své milované zkameněliny. Pak ale onemocněl na zápal plic a následně v roce 1883 zemřel. Pražskému muzeu odkázal celou svou knihovnu s vlastními rukopisnými díly včetně statisíců zkamenělin, které dodnes můžeme obdivovat v Národním muzeu ve sbírce nazvané Barrandeum.

Joachim Barrande byl sice Francouz, ale do naši vědecké historie se zapsal natolik, že po něm byla pojmenována nejprve Barrandovská skála, následně i celá pražská čtvrt. Dnes se můžeme projet například i po Barrandovském mostě. V naší historii už mu tak navždy náleží nesmazatelná zmínka.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz