Hlavní obsah
Cestování

Pod Paříží leží podzemní město. V katakombách se zde nachází kosti milionů lidí

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Dale Cruse / Wikipedia Commons / CC BY 2.0

Paříž je jedno z nejkrásnějších měst Evropy, které rádi navštěvujeme. Pokaždé se tam dá totiž objevit něco nového. Jedno z takových míst ale neleží na povrchu francouzské metropole, ale v jejím podzemí.

Článek

Paříž není jen monumentální Eiffelova věž, dechberoucí Vítězný oblouk, romantická Champs-Elysées, muzeum Louvre plné světových unikátů, jedna z nejstarší gotických katedrál na světě Notre Dame nebo bílá bazilika Sacré Coeur na vrchu Montmartre. Paříž je hlavně o atmosféře. Přestože na mnoha místech už v důsledku nadměrného množství turistů vymizela, pořád se dají najít místa, kde duch staré Paříže přetrval. To ale musíme zabočit do postranních uliček, které vedou od těch největších a nejnavštěvovanějších pamětihodností.

Foto: Rijin / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Nebo se můžeme vydat pod zem. Pod Paříží se totiž nachází doslova podzemní město. Město jako takové je poddolované už od starověku, kdy zde staří Římané dolovali kamení. Síť podzemních prostor je zde naprosto unikátní. Kromě starých chodeb se tu nachází podzemní tunely a haly moderního pařížského metra. Jedná se o neuvěřitelnou spleť 16 podzemních linek křižujících se ve více než 300 stanicích. Do těch se ale dostaneme pouze jako účastníci veřejné dopravy.

Navštívit však lze i část starých podzemních prostor, které zde zbyly ještě po starých Římanech. Tyto rozlehlé chodby byly roku 1786 vysvěceny a místo se stalo úložištěm lidských ostatků. Ty sem byly převáženy ze zrušených hřbitovů v okolí. K hromadnému rušení těchto hřbitovů docházelo z důvodu rozšiřování města a nutnosti nové zástavby.

Foto: Diego Delso / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Proces ukládání lidských ostatků do podzemních katakomb Paříže probíhal až do roku 1814, kdy byl zastaven. Za tu krátkou dobu, jen 28 let, sem byly umístěny ostatky asi šesti milionů lidí. Ty dodnes odpočívají v hloubce 20 metrů pod povrchem Paříže. Při návštěvě těchto míst na vás dýchne tajemno, na což prohlídky s průvodcem vyloženě lákají. Celá trasa, která je přístupná veřejnosti, měří kolem 2 kilometrů. Jde tak pouze o zlomek chodeb, které se pod Paříží nachází. Jejich celková délka je totiž téměř 190 kilometrů.

Ostatky, které se v podzemí nacházejí, nejsou jen kosti běžných obyvatel Paříže. Hřbitovy se rušily bez výjimky. Odpočívá zde tak i mnoho slavných osobností jako například François Rabelais, Blaise Pascal, Charles de Montesquieu nebo Robespierre.

Foto: Vlastimil Juricek / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Kostnice je ale jen jednou z části podzemí. Nachází se zde i štoly, které jsou spojeny se starým Arcueilským akvaduktem, který vodou zásoboval Lucemburský palác v centru města. Dále tu můžete objevit staré lázně nebo galerii.

V roce 2009 katakomby výrazně poškodilo řádění vandalů. Následné opravy si vyžádaly vysoké finanční prostředky a několik měsíců práce, aby mohlo být místo veřejnosti znovu otevřeno. V současné době místo navštíví každoročně kolem půl milionu návštěvníků, kteří touží spatřit tyto jedinečné prostory. Je to tak trochu jiná Paříž, kterou ze zemského povrchu rozhodně spatřit nemůžete.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz