Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Podívejte se do pracovní smlouvy, zda tam nemáte zákaz mluvit o výši mzdy. Může vám hrozit i pokuta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Andrea Piacquadio / Creative Commons / pexels.com

Přestože se snažíme si smlouvu se zaměstnavatelem pořádné pročíst, může se nám stát, že něco opomeneme. A právě to něco zaměstnavatel později využije proti nám. Patří sem i povinnost mlčenlivosti o výši mzdy.

Článek

Když už konečně najdete vhodnou práci, do které opravdu chcete nastoupit, zbývá už jen jediné. Podepsat smlouvu. Jenže mnohdy má taková smlouva i několik stránek. Osoba, která vás přijímá se sice tváří, že si smlouvu můžete celou v klidu přečíst, ale přitom cítíte, jak je nervózní z toho, že vám to tak dlouho trvá. Je vám to povědomé? Tohle totiž zažívá mnoho z nás při hledání zaměstnání.

Snadno se nám tak může stát, že podepíšeme něco, s čím úplně nesouhlasíme, nebo co se nám může v budoucnu vymstít. Častým nešvarem smluv bývá odstavec o mlčenlivosti v oblasti mzdové politiky firmy. Ve zkratce to znamená, že nesmíme ostatní kolegům sdělovat výši naší mzdy a ani se nesmíme kolegů vyptávat na to, jak vysokou mzdu mají oni. Proč to ale firmy dělají?

Důvody se mohou lišit, ale v zásadě se shodují v několika zásadních bodech. Uveďme například rozepře, které mohou vzniknout v momentě, kdy zaměstnanec zjistí, že osoba, která vykonává obdobnou funkci, je mnohem lépe placená. Začne svého zaměstnavatele obviňovat z diskriminace a problém je na světě. Důvodů, proč má ale druhá osoba vyšší plat může být hned několik. Je více kvalifikovaná, má delší praxi, je schopnější a podobně. To jsou ale vesměs fakta, které se zaměstnavateli nechce podhodnocenému zaměstnanci sdělovat.

Dalším bodem, ze kterého mohou plynout důvody pro přítomnost této formulace ve smlouvě, může být snaha ušetřit. Pokud někam nastoupím a nevím, že ostatní berou mnohem více, možná se spokojím i s tím málem, co mi zaměstnavatel nabídl. Nemusím mít totiž vždy představu, jak se mzdy v tomto odvětví vyvíjí. A tím, že o tom nesmím mluvit, ani se nikoho ptát, tak nic nezjistím.

Problém však nastává v momentě, kdy člověk takový odstavec smlouvy poruší. My jako Češi jsme od přírody zvídavé povahy, a tak určitě po rozkoukání ve firmě začneme zjišťovat, jak jsou na tom se mzdou ostatní. A konflikt je na světě. Jenže tentokrát nemáme navrch my, zaměstnanci, přestože máme pádné argumenty ohledně výše mezd a rozdílů mezi nimi, ale navrch má zaměstnavatel. My jsme smlouvu s touto formulací podepsali, tím jsme tedy stvrdili náš souhlas s ní, a my jsme ji i porušili. A to nemusí zůstat bez následků.

Většinou se to samozřejmě k zaměstnavateli nedonese, ale lidská povaha může být různá. Můžeme narazit na někoho, kdo to hned poběží říci svému nadřízenému, aby se zase o kousek více vlísal do přízně. Za takové porušení nám může hrozit finanční pokuta, pokud je ve smlouvě sjednána. Zpravidla však nebývá tak vysoká jako za porušení mlčenlivosti o interních datech firmy. Nebo nás může čekat kázeňský postih ze strany zaměstnavatele a to v mnoha podobách. Může to být například vytýkací dopis či napomenutí. Můžeme také zůstat bez prémií.

Čiňme, co nám káže naše povaha, ale buďme opatrní a dávejme pozor na to, před kým co říkáme. Ne každý totiž musí být takový, jaký se na první pohled zdá.

Zpracováno na základě vlastní zkušenosti.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz