Hlavní obsah
Lidé a společnost

Poslední popravená žena v Československu Hepnarová: Před půl stoletím zabila osm nevinných lidí

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Janykula / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Portrét Olgy Hepnarové

Pocházela z dobré rodiny, ale již od mládí se u ní objevovaly psychické potíže. Ze strany společnosti cítila nespravedlnost a svou pomstu vykonala na nevinných lidech čekajících na tramvaj. Stala se poslední popravenou Češkou.

Článek

Olga Hepnarová se narodila v Praze roku 1951. Už během studia na základní škole nebyla schopná komunikovat se svými spolužáky, ale ani s učiteli. Již tehdy totiž měla psychické problémy. Podstoupila dokonce léčbu na psychiatrii. Jenže pak základní školu zdárně dokončila, studia následně zakončila obdržením výučního listu z oblasti knihařství.

Hepnarová to ale v mládí neměla jednoduché. Jiná než heterosexuální orientace byla v té době pro veřejnost tabu. A tak s ní Hepnarová bojovala. Později však vyšlo najevo, že byla bisexuálkou, která udržovala intimní vztahy s oběma pohlavími.

Ač měla v mládí s rodiči dobré vztahy, přestávala se s nimi po vyučení stýkat, až s nimi kontakt prakticky ukončila. Jenže už v té době cítila nenávist k celé společnosti a nespravedlnost, které se na ní společnost dopouštěla. V roce 1970 se zápalnou lahví pokusila podpálit usedlost svého otce. Nájemníkům, kteří v té době na usedlosti pobývali, se ale podařilo oheň včas uhasit. Kdyby tenkrát neměli takové štěstí, mohli tam uhořet i spolu s mladší sestrou Hepnarové.

Už tady se projevila psychická labilita této nevyrovnané ženy. Protože ale nebyla v kontaktu s rodinou, o jejím zhoršujícím se stavu nikdo nevěděl a ze žhářského útoku nebyla ani podezírána. Po tomto nevydařeném pokusu ale začala Hepnarová plánovat pomstu celé společnosti, ke které sebrala odvahu o tři roky později.

Hepnarová byla zoufalá. Myslela si, že proti ní stojí celý svět. Ale nechtěla se smířit s tím, že by svůj život ukončila pouhou sebevraždou. Chtěla se pomstít a přemýšlela o mnoha způsobech, jak toho docílit. Uvažovala o střelbě na Václavském náměstí, o vyhození do povětří místa, kde bude mnoho lidí, nebo dokonce o vykolejení vlaku. Nakonec ale kvůli náročnosti provedení předchozích možností zvolila pro ni ten nejjednodušší způsob. Najet do lidí automobilem. Pracovala totiž řadu let jako řidička.

V červenci 1973 shodila ze srázu svůj osobní automobil a vypůjčila si automobil nákladní. Napsala dopis, ve kterém popsala motiv svého činu a ten poslala do redakcí hned dvou tehdejších tištěných periodik. Vybrala si zastávku Strossmayerovo náměstí a v odpoledních hodinách tam najela do lidí čekajících na tramvaj. Těch tam v tu chvíli stálo kolem třiceti. Výsledkem jejího hrůzného činu bylo osm mrtvých a šest vážně zraněných lidí.

Hepnarová se nechala zatknout, na svůj čin byla pyšná. Vinná se však necítila. Podle ní za všechno nesla odpovědnost společnost, která se k ní chovala krutě. Duševní porucha se u ní při vyšetřování neprokázala, a tak byla Hepnarová odsouzena k trestu smrti. V březnu 1975 pak byla jako poslední žena v historii Československa oběšena.

Přestože od jejího nevídaně krutého činu uplynulo již více jak půl století, z příběhu Olgy Hepnarové mrazí dodnes.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz