Hlavní obsah
Lidé a společnost

Pravidla hlasování StarDance jsou jiná, než si mnozí myslí. Divák výsledky zas až tolik neovlivní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Tim Gouw / Wikipedia Commons / Pexels

Patříte k milovníkům StarDance a hlasujete v soutěži pro své favority? A znáte pravidla hlasování? Možná vás překvapí, že divácké hlasování má mnohem menší vliv na výsledky jednotlivých kol a tedy i na vyřazení soutěžících, než si mnozí myslíte.

Článek

StarDance sledujeme již několikátým rokem. Letos jsme se v souvislosti s účastí Josefa Maršálka začali doma bavit o pravidlech soutěže. Řešili jsme totiž to, proč Josef Maršálek v soutěži tak dlouho zůstává, když jeho taneční výkony nejsou valné. Naše otázka byla jasná. To je Josef Maršálek divákům tak sympatický, že mu posílají tolik hlasů?

Já osobně jsem si myslel, že body od poroty mají pouze poradní význam. Že je to jen takové ohodnocení tanečního výkonu odborníky na tanec. Měl jsem ale za to, že o postupu či vyřazení soutěžících rozhodují pouze diváci svým hlasováním. Lidé z mého okolí si to mysleli podobně. Někteří dokonce žijí v představě, že k diváckému hlasování se připočítává počet bodů, které odborná porota tanečním párům v průběhu večera přidělí. Jenže ani jedno není správně. Hlasování a bodování je založeno na zcela jiném principu, který říká, že divák se na výsledcích jednotlivých kol ani zdaleka takovým způsobem nepodílí.

Možná vás překvapí, že v diváckém hlasování se nebere zřetel na počet zaslaných esemeskových hlasů, ale pouze se na základě tohoto počtu seřadí páry od těch, které získaly nejvíce hlasů, až po ty, které jich získaly nejméně. A pak se jim přidělí body. Tomu nejúspěšnějšímu deset bodů, dalšímu devět a tak stále stejným způsobem až k poslednímu páru. Z celého diváckého hlasování tak pár může získat maximálně deset bodů.

A stejnou váhu hodnocení má i porota. Právě proto se po obodování všech soutěžících ukazuje výsledková tabulka. Z té se vychází při stanovování bodů, které získají páry od poroty. Nebere se na zřetel, kolika body porota páry hodnotila. Opět to slouží pouze k seřazení párů od nejlepšího k nejhoršímu. Ten nejlepší získá deset bodů, ten za ním devět. A pak to pokračuje zcela stejně jako v případě diváckého hlasování.

Nakonec se body získané za hodnocení od poroty sečtou s výslednými body z diváckého hlasování. Ze StarDance vypadává ten, který získal bodů nejméně, ve finále pak vyhrává ten, který jich získal nejvíce. Teprve v momentě, kdy by měly některé páry po tomto procesu shodný počet bodů, rozhoduje o vyřazení divácké hlasování.

Ač to mnoho lidí neví, ovlivnit výsledky StarDance mohou svým hlasováním jen z padesáti procent, stejnou váhu má pak i hodnocení poroty. V žádném případě tedy není porota pouze poradním orgánem. Může do značné míry výsledky jednotlivých kol i celé soutěže ovlivnit.

Já už v příštím ročníku budu moudřejší a nebudu veškerou vinu ohledně hlasování svalovat na diváky, protože se na tom stejnou měrou podílí právě odborná porota, která se stejně jako diváci může v určitých ohledem rozhodovat na základě sympatií, avšak měla by hodnotit taneční páry na základě svých odborných znalostí a kompetencí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz