Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Pražský Botič: Dobrý sluha, ale špatný pán, který dokáže zatopit část Prahy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Juandev / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Botič v Nuselském údolí při povodni 2013

Na území Prahy tečou hned tři řeky. Je to Vltava, Berounka a Rokytka. Nevyplatí se ale zapomenout i na největší z pražských potoků, Botič. Jeho okolí je sice nádherné, ale když se rozvodní, dokáže být i pěkně nebezpečný.

Článek

Potok Botič je nejznámějším i nejvodnatějším pražským potokem, nepramení však na území hlavního města. Jeho pramen najdeme ve Středočeské kraji v lese u Křížkového Újezdce. Po zhruba 13,5 kilometrech se ale dostává do Prahy. Ještě než do ní přiteče, stačí u Jesenice naplnit vodní nádrž Osnice a v Průhonickém parku vytváří nejen krásné meandry, ale i romantické rybníky jako Bořín, Labeška či Podzámecký rybník. Už to by nám mělo naznačit, že Botič není jen tak ledajaký potok.

Foto: ŠJů / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Botič zůstává po většinu roku klidnou říčkou

Ono ani označení potok není zcela správné. Jedná se totiž o malou říčku, která právě u Průhonic vtéká do městské částí Praha-Újezd. Po cestě ke svému cíli, kterým je Vltava, vytváří tak nádherné scenérie a jedinečné meandry, že v jeho okolí vzniklo hned několik přírodních parků. První z nich je park Botič - Milíčov, pak následuje vodní nádrž Hostivař. O té jen málokdo ví, že její voda pochází právě z tohoto potoku. Když budeme Botič následovat po proudu, užijeme si procházku Prahou a budeme si připadat, jako bychom se ocitli od hlavního města na míle daleko. Projdeme přírodním parkem Meandry Botiče i kolem Hamerského rybníku. Pak se pomalu dostáváme do pražských Vršovic, kde potok zcela splynul s okolním prostředím. Teče dokonce kolem fotbalového stadionu Bohemians a následně až do Nuselského údolí.

Právě Nuselské údolí bývalo místem největší slávy Botiče. Josef Kajetán Tyl Botič miloval a spoustu času trávil právě zde. Voda hučí po lučinách v české hymně je tak popis Botiče, který protéká tímto údolí. To bylo ale v dobách dřívějších, kdy ještě přes toto údolí nevedl Nuselský most, který tak trochu narušil kouzelnou atmosféru tohoto místa.

Foto: Juandev / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Rozvodněný Botič při stoleté vodě (2013)

Délka Botiče na území hlavního města Prahy dosahuje 21 kilometrů, avšak posledních 1,2 kilometru se pro nás stává prakticky neviditelným. U Ostrčilova náměstí totiž na tento poslední úsek vtéká do potrubí a následně ústí do Vltavy na Výtoni pod železničním mostem. Botič si i přesto, že se Praha za několik posledních staletí změnila k nepoznání, uchovává kouzlo, které si naplno mohli vychutnat naši předci. Ale jak praví staré české přísloví, voda je dobrý sluha, ale zlý pán. A to platí i o Botiči.

V době povodní se i tento romantický potok dokáže rozvodnit tak, že může být pro své okolí nebezpečný. V roce 1563 to odnesla městská část Michle, kde na následky rozvodněného Botiče zemřelo několik lidí. Ještě v roce 1958 dokázal zatopit celou Hostivař. Právě proto zde byla následně zbudována Hostivařská přehrada, která by tomu dnes již měla zabránit.

I přesto Botič způsobil radním vrásky na čele v době největších záplav 21. století. V roce 2002 už byla Hostivařská přehrada tak plná, že se musela začít odpouštět. Ve Vršovicích byl v té době průtok Botiče mezi 50 a 60 metry krychlovými za sekundu, přestože standard je v těchto místech 1 až 1,5 metru krychlového za sekundu. Naštěstí se nakonec nerozlil ze svého koryta.

Foto: Juandev / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Ústí Botiče do Vltavy pod železničním mostem na Výtoni při povodni 2013

To se ale nedá říci o povodních v roce 2013. Při nich se odhaduje průtok Botiče na 70 metrů krychlových za vteřinu, přitom třetí povodňový stupeň Botiče byl stanoven na průtok 35 metrů krychlových. V tom roce byly zaplaveny rozsáhlé části Hostivaře i Záběhlic. Povodeň, kterou Botič v roce 2013 způsobil, se nazývá jako stoletá voda.

Přestože je tento potok opravdu nádherný, nesmíme za žádných okolností zapomínat, že voda je živel, který dokáže brát lidské životy a ničit majetek. A to platí o každé řece i o každém potoku.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz