Hlavní obsah
Lidé a společnost

Před 56 lety nás obsadilo vojsko. Stálo to život stovky civilistů, vojáci tu zůstali až do roku 1991

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: František Dostál / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Tank na Vinohradské třídě, v pozadí hlavní nádraží

Před pár dny tomu bylo 56 let, kdy do tehdejšího Československa přijela vojska Varšavské smlouvy a v našem státě začala doba temna. Měla to být mírumilovná akce, opak byl ale pravdou.

Článek

Psal se tehdy rok 1968. Dvacetiletá vláda komunistů měla vážné trhliny a lidé věřili, že jejich národ bude brzy svobodný. Nasvědčovalo tomu totiž vše, co se v našem státě dělo. Takzvané období Pražského jara na počátku roku 1968 přineslo politické uvolnění a Češi zažívali pocit svobody, jakého se jim už dlouho nedostalo. Doufali, že vláda komunistické strany je u konce.

To se ale nelíbilo konzervativním komunistům Komunistické strany Československa. Jejich žádosti Sovětský svaz vyhověl a v noci z 20. na 21. srpna sem dorazila vojska Varšavské smlouvy. Největší zastoupení v nich měla Sovětská armáda, jednalo se ale i o Poláky, Maďary a Bulhary. Trvalo doslova pár hodin, než tito vojáci obsadili řadu důležitých českých měst a Pražské jaro jako by vůbec neproběhlo.

Reformy, které byly během Pražského jara schváleny, byly postupně rušeny, liberální přístup vymizel a započalo se období normalizace. První rok okupace lidé ještě věřili v to, že se podaří vyjednat, aby tato vojska odjela. Když se ale při prvním výročí 21. srpna 1969 konala zejména v Praze řada demonstrací, byly tyto protesty tvrdě potlačeny. Bylo jasné, že vojáci z Československa jen tak neodejdou. Socialismus s lidskou tváří, který nastolil Alexander Dubček, byl nahrazen tvrdými opatření a trestáním všech, kdo se jakkoli vymezovali proti socialistickému zřízení a vládě.

Odpor československého lidu přinesl jen do konce roku 1968 více jak sto mrtvých civilistů, další stovky pak zemřely v následujících letech před sametovou revolucí. Lidé začali masivně migrovat do zemí, kde se cítili svobodnější. Během prvního roku a půl od obsazení Československa emigrovalo přibližně 100 tisíc obyvatel našeho státu, do sametové revoluce pak až další čtvrt milion lidí.

Většina vojáků odešla z Česka již během prvních měsíců po obsazení, stále jich tu ale zůstávaly desítky tisíc. Jednalo se zejména o vojáky Sovětského svazu. A ač se to zdá neuvěřitelné, vojáci zde zůstali i po sametové revoluci. Jejich definitivní odchod se uskutečnil až v roce 1991. Během listopadu 1989 však nesehrály tyto jednotky téměř žádnou úlohu. Přišlo totiž jasné stanovisko tehdejšího generálního tajemníka ruské komunistické strany Michaila Gorbačova. Ten sovětským vojákům nařídil, aby nevycházeli a do demonstrací lidu se nezapojovali, zároveň vyzval představitele české komunistické strany, aby proti demonstrantům nepoužívali ozbrojené síly.

Přestože ihned po převratu bylo obsazení Československa označeno za protiprávní čin a nově zvolený prezident Václav Havel začal okamžitě jednat s tehdejším generálním tajemníkem ruské komunistické strany o jejich odchodu, bojové jednotky se z Československa stáhly až během roku 1990 a servisní jednotky pak až během roku 1991. Přestože už uplynulo více jak 30 let od jejich definitivního odchodu, křivda, kterou v nás zůstává i nadále.

Zpracováno na základě:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz