Hlavní obsah
Lidé a společnost

Před čtyřiceti lety se hlasovalo zhasínáním a rozsvěcováním světel. Byl to ale jen podvod na diváky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Santeri Viinamäki / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Příští rok tomu bude čtyřicet let, co tehdy Československá televize vysílala divácky velmi oblíbený seriál Rozpaky kuchaře Svatopluka. Diváci mohli ovlivňovat vývoj seriálu hlasováním. Tehdy to ale nebyly žádné internetové hlasy nebo smsky.

Článek

Psal se rok 1984. Miliony občanů Československa seděly každý měsíc u televizních obrazovek a sledovaly další příběhy jejich oblíbeného kuchaře, kterému nikdo dnes neřekne jinak než Sváťa Kuře. Diváci tehdy mohli ovlivnit i to, jak bude seriál pokračovat. Natočeno totiž bylo více verzí. Hlasování mohlo rozhodnout o tom, jak se Sváťa Kuře v určitých situacích zachová.

O vývoji seriálu rozhodovali svým hlasováním nejdříve pouze diváci ve studiu, kterých bylo 65. Oblíbenost seriálu však dala vzniknout novému fenoménu, který v té době neměl obdoby. Brzy mohl o volbách hlavního hrdiny rozhodovat prakticky každý, kdo seděl u televizní obrazovky.

Při hlasování o tom, jak se Svatopluk Kuřátko v dané situaci rozhodne, mohli diváci rozhodovat rozsvěcováním a zhasínám světel ve své domácnosti. Energetický dispečink tehdy sledoval odchylky ve spotřebě elektrické energie v daném momentu. Podle toho byla vybrána jedna možnost, která určovala rozhodnutí hlavní postavy seriálu. Na tehdejší dobu šlo o něco nevídaného a možná i právě domnělá účast na hlasování byla pro diváka 80. let velmi atraktivní. Přestože jej ve výsledku nikterak zásadně ovlivnit nemohli. Příběh se totiž vždy po dané scéně, ve které se Sváťa zachoval dle rozhodnutí diváků, vracel do stejných intencí, v jakých by se odehrál na základě jakéhokoli rozhodnutí.

V dnešní době už víme, že i samotné hlasování byl podvod. Energetický dispečink nebyl schopný rozeznat tak malé a krátkodobé odchylky, jaké mohlo hlasování zhasínáním a rozsvěcováním světel způsobit. O tom, jak seriál bude pokračovat, tak rozhodovala jen malá část občanů. Na bohnickém sídlišti byla rozmístěna řada kamer, které sledovaly rozsvěcování a zhasínání světel v dané lokalitě v oknech místních obyvatel.

Na podvod se přišlo až mnoho let po odvysílání seriálu a před veřejností se to na Československé a posléze České televizi nikdy moc neřešilo. Byl to trik, kterým naše veřejnoprávní televize převezla diváky před čtyřiceti lety. Dnes už by jí nic takového jistě neprošlo.

Rozpaky kuchaře Svatopluka se dočkaly celkem třinácti epizod a zapsaly se do paměti milionů diváků tehdejší doby. Dnes už se na to samozřejmě díváme s úsměvem, ale v 80. letech to musely být pro diváky opravdu vzrušující večery.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz